kunstbus
Dit artikel is 06-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

praalwagen

Praalwagen

Een praalwagen is een versierde wagen in een optocht. Bekende voorbeelden voor optochten met praalwagens zijn carnavalsstoeten en bloemencorso's.

Praalwagens hebben meestal een duidelijk onderwerp dat aansluit bij het thema van de optocht of de identiteit van de bouwers uitdrukt. Praalwagens worden ook ingezet ter promotie van een bedrijf of vereniging. Er worden doorgaans prijzen uitgereikt aan de mooiste praalwagen in een stoet om de kwaliteit van de voorstellingen te stimuleren. Vaak zijn ze de volgende dag nog ergens te bekijken.

Corsowagen
Een corsowagen is een praalwagen van max. 22 meter lang bij 4,5 meter breed en 9m hoog, waarop allerlei figuren in een bepaald thema staan die meestal versierd zijn met bloemen, bijvoorbeeld dahlia's. Verder wordt een corsowagen in de sommige gevallen omgeven door figuranten, muziek of beweging.

Voordat er begonnen kan worden met het bouwen, moet er een ontwerp zijn. Meestal is dit slechts een schets of een maquette.
Als het ontwerp klaar is, wordt begonnen met het lassen. Dit is een tijdrovend gedeelte van het bouwen van een corsowagen. Het is belangrijk dat het laswerk van de constructie nauwkeurig en stevig is, anders kan de wagen instabiel zijn. Als de constructie is gelast kan er begonnen worden aan de vormgeving van de wagen. Het lassen gebeurt in de bloemencorsotent.
Als het laswerk klaar is, of aan een gedeelte van de wagen klaar is, wordt begonnen met het kartonnen. Hierbij wordt de hele wagen met karton bedekt zodat de bloemen goed blijven zitten. Een andere manier om de wagen te dichten is papier machee, hiermee kan je mooiere vormen krijgen. Papier machee is krantenpapier met lijm. Er zijn ongeveer 7 lagen papier nodig op het ijzer om de bloemen goed te kunnen laten zitten.
Ongeveer een week voor het corso wordt begonnen met het bloemen prikken. Houdt in dat er spijkers of krammen in het hart van de bloem worden geprikt. Hier wordt de wagen voorzien van bloemen, zoals dahlia's.

Een bloemencorso is een optocht van praalwagens die versierd of bedekt zijn met bloemen. Elke bloemencorso heeft zijn eigen karakter, charme en onderwerp.

Corso is een typisch Nederlands verschijnsel, hoewel ook elders corso's te vinden zijn. In België zijn er een aantal (Loenhout, Blankenberge) en in Frankrijk en Duitsland. Een bekend corso is de Rose Parade in Pasadena, Californië in de Verenigde Staten, dat steeds op 1 januari plaatsvindt.

Het grootste Nederlandse corso is dat van Zundert, dat plaatsvindt op de eerste zondag in september. Daarnaast behoren de corso's van Sint Jansklooster, Lichtenvoorde, Valkenswaard en Vollenhove tot de grotere van Nederland. Dit zijn alle dahliacorso's en vinden plaats in de periode augustus/september, omdat de dahlia dan zijn beste periode doormaakt.

Het corso van Aalsmeer, dat grote bekendheid genoot omdat het jaarlijks op tv werd uitgezonden, is in 2007 gestopt.

De belangrijkste tweedeling is die in dahliacorso's en niet-dahliacorso's. De dahliacorso's bevinden zich alle buiten de Randstad en richten zich sterk op beeldende vormgeving en tegenwoordig ook op theater (aankleding van het onderwerp met gebruik van figuratie, toneel, licht, geluid en beweging). De andere groep van corso's stelt eerder het bloemschikken centraal. Dit geldt vooral voor enkele corso's in de Randstad. Deze corso's zijn ook veel sterker gekoppeld aan de bedrijfsmatige bloemen- en bollenteelt. Dat gold ook voor het corso van Aalsmeer. De dahliacorso's buiten de Randstad zijn juist culturele festiviteiten zonder commerciële inslag, vaak gekoppeld aan de jaarlijkse kermis of feestweek.

Naast dahliacorso's zijn er ook fruitcorso's (in Tiel, en vroeger ook een in Goes) en er is zelfs een wolcorso (in Lievelde).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Praalwagen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 204.