kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Professor Maarten van Rossum

Prof. dr. Maarten van Rossem (24 oktober 1943)

Maarten van Rossem is anno 2000 al ruim 25 jaar als docent werkzaam bij de opleiding geschiedenis te Utrecht en sinds een tijdje ook bijzonder hoogleraar (Nederlandse Cultuur in Internationale Context) bij diezelfde opleiding. Zijn specialisme is de Verenigde Staten.

Hij studeerde even farmacie, maar vooral geschiedenis in Utrecht: Maarten van Rossem treed als Amerika-deskundige regelmatig op in radio- en TV-programmma's, onder andere tijdens de Golfoorlog van 1990/91. Daarnaast schrijft hij columns bij de GPD-bladen en een column voor de Volkskrant n en houdt regelmatig lezingen voor een algemeen publiek.

Van Maarten van Rossem zijn de volgende boeken verschenen: 'De Verenigde Staten in de twintigste eeuw' (2001), 'Amerika - Voor en tegen' (2003), 'Heeft geschiedenis nut?' (2003), 'De Tweede Wereldoorlog in 28.215 woorden' (2005), 'De wereld volgens Maarten van Rossem' (2005) en de audio-cd's Een hoorcollege moderne geschiedenis van de V.S. en Hitler.

Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot 'historicus van het jaar 2003' omdat hij "Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst".

In 2006 was hij de presentator van de universiteitsquiz UQ2006 bij de VPRO. Ook werd hij in dat jaar tijdens de verkiezingscampagnes ingehuurd door de Partij van de Arbeid als historisch expert.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.