kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Prostitutie

Prostitutie (Latijn: Prostituere is tot ontucht vrijgeven) is het tegen betaling ter beschikking stellen van het lichaam voor het seksuele genot van een ander. In de oudheid gold alleen seks die openlijk gebeurde als prostitutie, met om het even wie, en tegen betaling; hierbij was de betaling het minst belangrijk. Tegenwoordig berust het onderscheid juist op die betaling.

De meeste prostituees zijn vrouwen die hun diensten aan mannen aanbieden. Zij worden in de volksmond hoeren genoemd. Het woord "hoer" heeft een oude Indo-Europese afkomst en is onder andere verwant aan het Oudnoorse hóra (overspelige vrouw), Latijn carus (geliefd) en Oudindisch kâma- (begeerte, vandaar ook Kamasutra), woorden die dus niet alle een ongunstige betekenis hebben.

Er bestaan ook mannelijke prostitués (ook wel schandknapen genoemd); mannen die zich aan mannen aanbieden. Zeldzamer zijn mannen die hun seksuele diensten aan vrouwen aanbieden. Zij worden veelal gigolo genoemd. Voor de duidelijkheid:
. prostituee = vrouw
. prostitué = man
In veel culturen staan prostituees in een laag aanzien in de maatschappij.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Prostitutie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.