kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Radio-BergeijkLinks Toon Spoorenberg (Pieter Bouwman), rechts Peer van Eersel (George van Houts).

Radio Bergeijk is de naam van een satirisch VPRO-radioprogramma over een fictief radiostation voor de plaats Bergeijk in Noord-Brabant - een fantasiedorp (dat echt bestaat) waar rare dingen gebeuren - dat elke zaterdagavond om half zeven op Radio 1 wordt uitgezonden.

Deze persiflage op lokale radiostations is voortgekomen uit een sketch van De Mannen van de Radio. Bouwman improviseerde samen met Theo Maassen een Brabants radiostation en toen de zendercoordinator van het net hernoemde 747 AM een radiosoap wilde hebben, kwam de VPRO met het voorstel om deze sketch uit te bouwen tot een serie.

Vaste ingrediënten van Radio Bergeijk zijn suffe jingles, knullige techniek, interviews over non-items en de persoonlijke problemen van de presentatoren. Vaak wordt het landelijke nieuws door Radio Bergeijk met een knipoog gebracht.

Het programma wordt grotendeels geïmproviseerd door Pieter Bouwman en George van Houts. Striptekenaar Jeroen de Leijer heeft voor de VPRO een aantal strips gemaakt die zijn geïnspireerd op Radio Bergeijk. Vanaf eind april 2007 is op Nederland3 het programma TV Bergeijk te zien.

Radio Bergeijk, het radiostation voor Bergeijk, wordt gepresenteerd door ankerman Toon Spoorenberg (Bouwman) en zijn beste kennis Peer van Eersel (George van Houts). Elke zaterdagavond om half zeven op Radio 1, rechtstreeks vanuit GrandCafé Beeks. Met facilitaire ondersteuning van technicus Tedje van Lieshout ontvangen de radiomannen een keur aan plaatselijke gasten - waarvan veel ook weer creaties zijn van Van Houts of Bouwman. Of doen verslag van bijzondere culturele gebeurtenissen of particuliere initiatieven.

Websites: www.vpro.nl, www.nrc.nl/media/Radio_Bergeijk_nu_ook_op_tv

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.