kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rebecca Gomperts

Rebecca Gomperts (1966)

Rebecca Gomperts houdt niet van theoretiseren over engagement. Actievoeren, dat is wat Rebecca Gomperts wil. Op veertienjarige leeftijd demonstreerde ze tegen kernwapens. Ze voer mee op de Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace. En nu beleeft ze enkele momenten wereldfaam als initiatiefneemster van de abortusboot.

Gomperts groeide op in de havenstad Vlissingen en studeerde medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. Nog tijdens haar medische studie volgde zij een opleiding aan de Rietveld Academie. Vlak na het behalen van haar bevoegdheid als abortusarts studeerde zij in 1999 af aan de Zeilvaartschool in Enkhuizen.

Gomperts begon aan een opleiding tot radioloog, maar maakte die niet af. ,,Het meest afschrikwekkende was (...) dat beeld van: dit ga je de rest van je leven doen''. Ze koos voor de opleiding tot abortusarts. ,,Waarom juist die richting?'', vroeg ze zelf: ,,Tsja... ik ken het uit eigen ervaring, heb zelf een abortus ondergaan toen ik 26 was. Daar heb ik toen erg mee gezeten (...) Maar na zo'n ervaring weet je wel waar je het over hebt.''

In haar leven komen de drie lijnen: zee, kunst en strijd voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen telkens in nieuwe gedaanten terug. Het werken als scheepsarts op de Rainbow Warrior van Greenpeace en als freelance abortusarts in diverse klinieken en het schrijven van de roman Zeedrift, zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Haar drie talenten komen nadrukkelijk tezamen in haar meest recente initiatief, de oprichting van Women on Waves. Verder verklaarde Gomperts heel erg geïnteresseerd te zijn in de bijbel. ,,Heimelijk heb ik het plan opgevat die te herschrijven.''

Zeedrift
Zeedrift is een roman over een schip met een bijzondere kapitein. Hij heeft borsten, kan praten met dolfijnen en wil de wereld redden. Zeedrift is het intrigerende verhaal van een vrouwelijke matroos die aanmonstert voor een onvoorspelbare reis. Zeven bemanningsleden: zeven mensen met een eigen, ongewone achtergrond. De kapitein is man noch vrouw, of allebei, die zich soms laat leiden door een dolfijn die zo nu en dan opduikt. Verder een kokkin, een stuurvrouw, een bootsman, een marconist en een machinist, ieder met hun eigen, wonderlijke achtergrond en ondoorgrondelijke verlangens. Het doel van de reis is vaag: 'de wereld redden', maar redden de bemanningsleden zichzelf? Een prachtig, soms surrealistisch verhaal. De literaire missie van Gomperts mislukte echter. Het boek verkocht slecht.

vrouw te bevorderen. De projecten geïnitieerd door Women on Waves overschrijden grenzen; niet alleen tussen landen maar ook tussen verschillende professionele domeinen zoals, rechten, medicijnen, zeevaart, kunst en literatuur. Women on Waves werkt regelmatig samen met vormgevers en kunstenaars om beelden te maken die steeds weer opnieuw vanuit een ander perspectief mensen aan het denken te zetten over het zo fundamentele recht op zelfbeschikking en die de grenzen van kunst/vormgeving overschrijden.
Een van de bekendste projecten is de 'Abortusboot'. Om het recht op abortus onder de aandacht te brengen en om illegale abortussen die een grote bedreiging van de gezondheid van vrouwen vormen, tegen te gaan, vaart Women on Waves met een speciaal schip naar landen waar abortus strafbaar is. In een door een kunstenaar ontworpen mobiele kliniek kunnen vrouwen een gratis overtijdbehandeling krijgen. Met oorlogschepen werd Het Women on Waves schip de toegang tot Portuguese wateren ontzegd; het recht van de vrouw op zelfbeschikking werd hier gezien als een bedreiging van de veiligheid van de staat. In Polen werden de vrouwen aan boord uitgescholden voor Nazi's en communisten. Dat de publiciteit rond het aanmeren van het schip zeker invloed heeft, bewijst de oprichting van de organisatie Doctors Pro Choice en de afwijzing per referendum van een nog strengere abortuswetgeving in Ierland, waar Women on Waves haar eerste actie op richtte.


In haar lezingen en artikelen legt Rebecca Gomperts een direct verband tussen het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en de universele mensenrechten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 310.