kunstbus
Dit artikel is 10-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Reinder van Tijen

Reinder van Tijen (1932)

Reinder van Tijen probeert zijn liefde en kennis voor techniek in te zetten als middel in de strijd tegen armoede. Uitgangspunt: functionaliteit en duurzaamheid. Van Tijen doet in zijn werkplaats in Dieren zijn vondsten, maar neemt naar de ontwikkelingsgebieden zelf slechts de op papier staande concepten mee. Daar leert hij de mensen hoe ze zijn uitvindingen zelf kunnen produceren. Zo worden die op maat gemaakt voor gebieden waar ze komen te staan. "Op die manier blijven de technische middelen altijd binnen bereik van de lokale bevolking." "Want wat hebben mensen in derdewereldlanden aan een hightech waterpomp als ze die zelf niet kunnen onderhouden? Om echt te helpen, moet je roeien met de riemen die ze dáár hebben. En dat verschilt per regio."

Biografie
Reinder van Tijen studeerde werktuigbouw aan de Technische Hogeschool in Delft.

Vanaf 1957 was hij werkzaam in een fabriek voor karton.

De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog tijdens zijn jeugd in Rotterdam hadden hem sterk gevormd en hij geloofde aanvankelijk in de beloften van de economische en technologische vooruitgang. Twijfel hierin nam echter steeds meer toe en in 1970 nam Van Tijen ontslag en brak met de 'consumptieve maatschappij, die makers, gebruikers en hun omgeving van elkaar vervreemd had'.

Demotech Reinder van Tijen die er nu nog steeds zijn hart en ziel in steekt. Het is gevestigd in een oude boerderij in Dieren dat tussen Arnhem en Zutphen ligt. De stichting Demotech werkt aan nieuwe technieken (innovaties), die toepasbaar zijn in projecten gericht op verlichting van armoede. Het werk is deels gericht op de technische ontwikkeling, deels op feitelijke kennisoverdracht aan toekomstige gebruikers ervan.
Demotech is een in 1974 opgerichte ideële stichting, die ontwerpen voor derde wereldlanden maakt met betrekking tot voornamelijk landbouwirrigatie en sanitair.
De stichting heeft werkplaatsen gehad op het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, in een kerk in Utrecht en in een oude stal in Dieren. Sinds 2004 heeft de organisatie een werkplaats en kantoor in Landbouwbelang in Maastricht, een oude gekraakte fabriek. Demotech heeft een groep vrijwilligers om zich heen verzameld, en is een stageplaats voor studenten van de Universiteit Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven.
Werkwijze: Demotech stelt deze ontwerpen belangeloos beschikbaar via de eigen website aan mensen in de Derde Wereld. Het gaat daarbij om "design for self-reliance" ontwerpen waarin hightech principes, zijn vertaald naar een uitvoering die handwerkslieden en boeren in arme landen zelf kunnen begrijpen, zelf maken en zelf onderhouden.
De gebruikte materialen zoals hout, oude autobandenrubber, bamboe, cement, touw en betonijzer zijn goedkoop, overal te krijgen en vergen geen gespecialiseerd gereedschap om te bewerken.
- (Koninklijk Instituut van de Tropen een nieuw soort waterpomp in Burkina Faso: "Waterpompen worden over het algemeen beschouwd als een nobele donatie van het rijke westen. Maar mijn waterpompen kosten nauwelijks geld. En omdat de mensen de pompen zelf maken, weten ze precies hoe die werkt en hoe ze een reparatie kunnen uitvoeren. Zo kan niemand een monopoliepositie verwerven. Duurzame hulp dus." De touwpomp is inmiddels razend populair in landen als Burkina Faso, Indonesië, Gambia en Peru. "In Nicaragua schijnen er ruim 100.000 te staan." De bemoeienis van de ontdekker zelf is onderhand nihil. "Dat was precies mijn bedoeling. Op die manier creëer je onafhankelijkheid."

Websites:
. Een gedreven kraker van 72 jaar (Reinder van Tijen: een uitvinder met een missie (www.wereldomroep.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.