kunstbus
Dit artikel is 06-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

reus

Reus kan verwijzen naar:

. Griekse mythologie
. Titaan, uit de Griekse mythologie
. Jötun, uit de Noorse mythologie
. Thursen, uit de Noorse mythologie
. Nephilim, een legendarisch ras uit de Bijbel
. Goliath (Bijbel), een Bijbelse figuur

. Stadsreus (pop), een grote versierde pop

. Vlaamse reus een grote konijnensoort

. Reusachtige sterren: Rode reus, Blauwe reus, Superreus, Hyperreus
. Reusachtige planeten: Gasreus, IJsreus

. Reus (Catalonië), een stad in de Spaanse regio Catalonië

. Reus (Harry Potter), uit de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling

figuur)
Reus is de aanduiding voor een bijzonder groot sprookjes- of mythologisch figuur met een antropomorf uiterlijk. Exceptioneel grote mensen worden ook wel eens reuzen genoemd. In oude geschriften, zoals de Edda en de Hebreeuwse Bijbel, worden in een aantal passages reuzengeslachten beschreven.

In Europese volksverhalen zijn reuzen grote antropomorfe wezens die gevreesd worden om hun kracht. Desondanks zijn ze niet altijd agressief: Vaak hebben ze mensen geholpen bij het bouwen van grote bouwwerken. Ook heuvels, zeker in het vlakke Nederland en Vlaanderen, of eilanden, zoals in Denemarken, worden wel aan reuzen toegeschreven.

Opmerkelijk is dat hun manieren ongepolijst zijn en dat ze zeer weinig spreken, hoewel ze dat meestal kunnen. Anders dan kabouters en elfen, die men nog in het bos of elders in de natuur kan aantreffen, zijn reuzen in de volksverhalen bijna altijd uitgestorven of verdwenen.

Reuzen blijven tot de verbeelding spreken, zie bijvoorbeeld de stadsreuzen, grote versierde poppen, die een persoon uitbeelden.

Een bekende reus komt voor in het sprookje van Kleinduimpje, deze reus eet kinderen. Ook in De raaf en Sjaak en de bonenstaak komt een reus voor. Andere min of meer bekende reuzen zijn Wijerd Jelckama
Druon Antigoon
Gargantua en Pantagruel
Grote Pier (een reus van een kerel)
Petrus van Gorp
Lange Wapper
Prometheus
Goliath
Rolarius
Rübezahl
Ellert en Brammert
Reus van Rotterdam
Davau uit Charleroi
Het paard Ros Beiaard was eveneens een reus
De reus en zijn paard Svadilfari
De Nephilim is een reuzengeslacht voorkomend in de bijbel
In de antieke mythologie heb je de cyclopen, titanen, giganten en de wanen die ook reuzen zijn.
De GVR (de Grote Vriendelijke Reus), van Roald Dahl
Argus Panoptes
Antaios
Christoffel (heilige)

Volken, rassen en soorten van grote gestalte uit bekende boeken, films en spellen
De Bijbel: De reuzen in de Bijbel worden genoemd bij de naam Nephilim, dit zouden de kinderen van gevallen engelen zijn, de eerdere bevolking van Het Beloofde Land zou van dit reuzenras afstammen. Ook Goliath wordt als reus beschreven.

Edda: In deze verzameling mythische verhalen en liederen van de oude inwoners van Centraal en Noordwest-Europa is sprake van twee grote reuzengeslachten, de Thursen of vuur- of lichtreuzen uit Múspellsheimr en de Jötun die uit het koude duistere Niflheimr voortkomen. Beide vertegenwoordigen ze de gigantische chaoskrachten die in tegenstrijd zijn en in botsing komen met de ordenende krachten van de kosmos. Ze zijn ouder dan de de heersers over deze krachten, de goden, die zelf van hen afstammen. Er zijn ook vorstreuzen, Ymir is een rijpreus.

Werken over de Griekse en Romeinse mythologie en over de Griekse en Romeinse historie: Algemeen wordt er in vele werken, voornamelijk in de mythologische, vermelding gemaakt van de Titanen, de Cyclopen en de Giganten. Aan bepaalde Goden wordt ook vaak een groot formaat toegekend.

Odyssee: Deze epos van Homeros vertelt over Odysseus' aanvaringen met verscheidene figuren. Zo ontmoet hij de Cycloop Polyphemos, een zoon van Poseidon, op 'zijn' eiland leven ook een paar andere Cyclopen, nadat Odysseus een vurige puntige boomstam in zijn oog had geramd, lachten dezen omdat hij uitschreeuwde dat Niemand hem had neergestoken, ze dachten dat hij gek was geworden. Ook wordt Odysseus geconfronteerd met de Laestrygonen, mensenetende reuzen. Enkel Odysseus' eigen schip kon ontsnappen aan hun slechte verwoestende natuur en hun vreselijke honger. Ook moest hij later voorbij Scylla en Charybdis zien te komen, twee reusachtige zeemonsters.

Metamorphoses: In deze verhalenbundel van Publius Ovidius Naso wordt in het begin bij de schepping van de wereld gesproken over een godheid, aangezien deze de Aarde in zijn vorm kneedde, kunnen we zeker aannemen dat deze ongelooflijk groot was, buiten de vele Goden en Titanen wordt er ook vermelding gemaakt van de strijd van de Giganten met de Goden. Uiteindelijk worden de Giganten verpletterd door hun eigen gewicht en moeder Aarde wordt doordrenkt door het bloed van haar eigen zonen. Om nog enig aandenken van haar kinderen te bewaren, schenkt zij weer nieuw leven aan het bloed en doet er mensen uit ontstaan. Argus wordt vaak als een reus weergegeven, hij was een zonderling wezen met honderd ogen waarvan er om de beurt twee rustten terwijl de anderen waakten. Aegaeon wordt kort vermeld bij een beschrijving van een aantal van de bewoners van de zee, Aegaeon is één van de Hekatoncheiren, het waren reuzen met honderd armen. Ook wordt er verwezen naar Odysseus' aanvaring met een Cycloop, de eenogige reus Polyphemus, één der zonen van Neptunus.

Commentarii De Bello Gallico: In deze reeks boeken van Gaius Iulius Caesar over de Gallische oorlog wordt er aan de Galliërs en de Germanen een grote gestalte aangeschreven. Deze volkeren lachten de Romeinen vaak uit om hun kleine gestalte.

The Lord Of The Rings, The Hobbit en The Silmarillion: Hier worden veel rassen ter sprake gebracht, maar geen enkel heeft de gestalte van een reus zoals wij die kennen, alhoewel in sommige mythes over reuzen gesproken wordt, zo is er een mythe dat Helmsdiepte gebouwd werd door reuzen, deze mythe verwijst waarschijnlijk naar de Númenoreaanse oorsprong van de stichters van Gondor, de Númenoreanen waren over het algemeen lichtjes groter dan de meeste mensen. De Beornings zouden ook vrij groot zijn, deze laatsten waren trouwens ook in staat in beren te veranderen. Rassen die vermeld zijn, zijn de Enten en de Trollen. De Ainur die naar Arda afdalen kiezen zelf hun gedaante, zo is bekend dat Morgoth en de Valar zich vaak als reuzen vertoonden, en zo waren er ook de Balrogs, naargelang de tijd verstrijkt kunnen ze hun gedaanteverwisselingsgave verliezen, zoals Sauron die zich uiteindelijk enkel kon vertonen in zijn afschrikwekkende verschijning. De Draken zijn ook noemenswaardig, maar lijken niet bepaald op mensen zoals bij 'normale' reuzen.

De Kronieken van Narnia: In de reeks boeken over Narnia, met name in De zilveren stoel, worden reuzen als ras genoemd; er zijn 'slechte' en 'goede' reuzen. De slechte eten graag mensenvlees. In Het betoverde land achter de kleerkast wekt de leeuw Aslan de goedaardige reus met de naam Reus Rumbelbuffin tot leven, die later meevecht in de eindstrijd tegen Jadis, de Witte Heks.

Harry Potter: Hier komt een ras in voor genaamd Reuzen, eigenlijk gewoon grote, maar niettemin woeste mensen. Ze zijn door eeuwenlange bestrijding en onderlinge twisten bijna uitgestorven. Ook zijn er Trollen. Hier zijn ook draken, maar in tegenstelling tot de Draken van Tolkien worden zij gewoon als een diersoort beschouwd.

Star Wars: In het Star Wars-universum zijn er vele soorten, die als 'reus' beschouwd kunnen worden, waaronder de volgende: Mandalliaanse Reuzen, IJsdemonen, IJsreuzen, Boz Pity Reuzen, Goraxen, Phlogs.

Star Trek: De bemanning in Star Trek heeft al meermalen kennis kunnen maken met reuzen, zoals de barbaarse reuzen die zij op Taurus II tegenkomen.

Age of Mythology: In dit spel komen veel menselijke units voor die als reus kunnen beschouwd worden. Zo heb je de Cycloop, de Minotaurus, de Colossus, de Trol, de IJsreus, de Bergreus, de Vuurreus en in de uitbreiding Titans komen daar nog eens de Prometheaan, de Hekagigant en natuurlijk de Titaan bij.

Dungeons & Dragons: In Dungeons & Dragons zijn er vele soorten reuzen. De volgende wezens worden meestal beschreven zijnde van het type reus: de Wolkreus, de Vuurreus, de IJsreus, de Heuvelreus, de Steenreus, de Stormreus, de Ettin, de Firbolg, de Fomoriaan, de Ogre, de Trol en antropomorfe niet-levende objecten die tot leven gewekt zijn zoals de Golem.

Warhammer: Warhammer is een spel van Games Workshop. Reeds van bij het begin kwamen er reuzen voor in deze fantasy setting. Ze zien er uit als brute mensen, 20 maal groter dan normaal. Ze kunnen gebruikt worden in een beperkt aantal legers, voornamelijk Chaos en Orcs & Goblins. Sinds het begin van dit jaar zijn er meer legers die de reuzen kunnen gebruiken.

Shadow of the Colossus: Dit computerspel speelt zich af in dezelfde mythologische wereld als Ico. Het verhaal gaat als volgt:
Opdat de Dormin, een goddelijke entiteit, Mono, een meisje dat werd geofferd omdat haar lot vervloekt zou zijn, terug tot leven wekken moet Wander 16 kolossale wezens doden, de Colossi.

De GVR (oorspronkelijk The BFG): Dit verhaal van Roald Dahl vertelt over de Grote Vriendelijke Reus en de 9 andere, minder vriendelijke, twee keer zo grote, mensetende reuzen in reuzenland en de avonturen die Sofie met de GVR beleeft.

Gulliver's Travels: In dit boek van Jonathan Swift komt een reuzenras voor op het eiland Brobdingag, buiten de mensen is al de rest daar ook veel groter, ook wordt Gulliver als een reus beschouwt door de kleine mensjes die op Lilliput leven, een ander eiland.

De Kronieken van Thomas Covenant: In dit boek van Stephen R. Donaldson spelen Reuzen vaak een belanghebbende rol.

Gargantua en Pantagruel: Deze reeks boeken van François Rabelais gaat over de reuzen Gargantua en diens zoon Pantagruel.

The Iron Giant: In deze film van Brad Bird uit 1999 stort een buitenaardse mechanische reus neer in de Atlantische Oceaan bij de kust van Maine, de regering wil hem vernietigen, enkel een klein jongetje gelooft in zijn goedaardigheid.

In Marokko kent men de ghoul. Deze kwaadaardige reuzen kunnen overal verschijnen en zijn gemakkelijk om de tuin te leiden, zie Onderdeurtje en Tolla.

Bouwers van hunebedden?

Volgens Johan Picardt, de eerste die in de 17e eeuw de hunebedden onderzocht, kon het niet anders zijn of reuzen hadden deze steenhopen gebouwd. Hij was er zo van overtuigd, dat hij ze uitvoerig beschrijft in zijn Antiquiteiten (1660).

Dese Reusen nu zijn doorgaens gheweest grouwelijcke, brutale, wreede, onkuissche en heyloze menschen (...) Menschen die zij besetten kosten vingen zij; slachteden deselve, en verslondense. Ja van levende rauwe menschen te eten hebbense geen walge gehadt. Ongeboore kinderen hebbense uyt hare Schuylhoekjes gescheurt, en deselve, als een sonderlinge delicatesse, (met huyt en hayr, soo warm als zij op de wereld quamen), opgeknapt. (besetten kosten = vangen konden, opgeknapt = opgegeten)

Het liep dan ook slecht met ze af. Uiteindelijk zijn ze door de rechtvaerdige bestieringe Gods allemaal uitgeroeid.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Reus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 19.