kunstbus
Dit artikel is 31-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rochefort

1. een plaats in de provincie Namen in België
2. een Trappistenbier dat bij Rochefort in België gebrouwen wordt
3. een plaats in het kanton Neuchâtel in Zwitserland
4. een personage uit De drie musketiers.
5. Rochefort is de naam van verschillende Franse gemeenten

Rochefort (België)
Rochefort is een stad in de provincie Namen in België. De stad telt ruim 12.000 inwoners. Overige kernen: Ave-et-Auffe, Belvaux, Buissonville, Éprave, Han-sur-Lesse, Jemelle, Laloux, Lavaux-Sainte-Anne, Lessive, Mont-Gauthier, Villers-sur-Lesse en Wavreille.

De stad profileert zich als toeristische trekpleister. Naast twee verschillende toeristische treintjes beschikt de stad onder meer over de Gallo-Romeinse villa Malagne waar men het leven van 2000 jaar geleden tot leven probeert te brengen, de Notre Dame de la Visitation, de Grot van Lorette-Rochefort en de ruïnes van het Gravenkasteel uit de elfde en de veertiende eeuw. In de nabije omgeving bevindt zich tevens de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waar de Rochefort-bieren gebrouwen worden. De abdij zelf is niet te bezoeken, wel worden er met enige regelmaat enkele abdijproducten verkocht.

Rochefort (bier)
Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen.

Abdij
De Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zoals de trappisten officieel voluit heten, staan bekend om hun afzondering: de kloostergebouwen en de meeste brouwerijen zijn verboden terrein voor gasten. Er zijn nog een vijftiental oudere monniken.

Dit resulteert in een niet-economische verkoop: de monniken maken geen reclame, doen niet mee aan moderne trends - ze hebben bijvoorbeeld pas sinds 2006 een website - en produceren slechts wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse bestaan en om een deel aan goede doelen te schenken. De verkoop aan de abdij vindt alleen in het weekend plaats.

Bieren
Rochefort 6: rode kroonkurk, 33 cl, 7,5% alc.
Rochefort 8: groene kroonkurk, 33 cl, 9,2% alc.
Rochefort 10: blauwe kroonkurk, 33 cl, 11,3% alc.
De totale jaarlijkse bierproductie bedraagt zo'n 15.000 hectoliter. Het bier wordt doorgaans geserveerd in een bijbehorend Rochefortglas, edoch zijn er in de nabijgelegen stad Rochefort ook keramieken bierpullen en -bokalen te koop.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rochefort

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 325.