kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rodney King

3 Maart 1991 legt een buurtbewoner op camera vast hoe vier blanke politieagenten de zwarte taxi-chauffeur Rodney King in elkaar slaan bij zijn arrestatie voor te hardrijden. Na een achtervolging over de snelweg rond Los Angeles wordt de Afro-Amerikaan tot stoppen gedwongen door de snelwegpolitie. Na wat verbaal geweld overmeesteren de politieagenten King met grof geweld.

De amateurfilmer verkoopt de video aan CNN. Een jaar later staan de vier politieagenten terecht. Er komt een proces maar de volledig blanke jury spreekt de agenten vrij; het begin van grote "rassenrellen" in de VS. 29 april 1992 breken er enorme rellen uit in LA, een deel van Los Angels ging in vlammen op, er werden vele winkels geplunderd, onschuldige passanten geslagen en politiemannen beschoten. In drie dagen tijd kwamen meer dan 45 mensen om het leven, vielen er meer dan 2.000 gewonden en werd er voor een miljard dollar schade aangericht.

Tot op de dag van vandaag is het omstreden of er echt racisme mee heeft gespeeld. Twee politieagenten krijgen uiteindelijk toch nog 2,5 jaar gevangenis.

Dit incident leidde tot allerlei discussies over het functioneren van de politie en de gevolgen van 'home videos' voor de samenleving en de privacy van mensen.

Websites: en.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 308.