kunstbus
Dit artikel is 03-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rome

Met Rome wordt tegenwoordig meestal de hoofdstad van Italië bedoeld. Rome bevat het Vaticaan, een onafhankelijke ministaat die het hoofdkwartier van de Rooms-Katholieke Kerk huisvest. Rome is tevens hoofdstad van de regio Latium en de provincie Rome. Er zijn verschillende andere (geografische) plaatsen met dezelfde naam.

Romeins (bijvoeglijk naamwoord) == van, uit Rome of van de Romeinen

Rome kan verwijzen naar:
. Rome (stad) (Roma), de hoofdstad van Italië.
. De uit de oudheid bekende Romeinse Republiek en haar opvolger het Romeinse Rijk.
. Rome (provincie) (Provincia di Roma), een provincie in Italië.
. Patriarchaat Rome, bisdom Rome
. Rooms-Katholieke Kerk.
. Heilige Stoel of Vaticaanstad.

Rome (stad)
Rome (Italiaans: Roma) is de hoofdstad van Italië en tevens hoofdstad van de regio Lazio en de provincie Rome.
Door Rome stromen de rivieren de Tiber en de Aniene.
Rome is oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels: Palatijn, Aventijn, Capitool, Quirinaal, Viminaal, Esquilijn en Coelius.

Over het ontstaan van Rome doen meer verhalen de ronde. Volgens archeologen is Rome ontstaan in vier stappen.
1. In de 10e eeuw v.Chr. kwamen er enkele kleine nederzettingen van Latijnen op de Palatijn en op de Esquilijn, twee van de zeven heuvels van Rome.
2. In de 8e eeuw v.Chr. ontstonden er nieuwe nederzettingen op deze Palatinus, Esquilinus en op de Caelius. Het bondgenootschap Roma Quadrata werd opgericht tussen de twee nederzettingen op de Palatijn. Zo werden die twee nederzettingen sterker op militair vlak. Er kwam ook een eerste muur rond de Palatijn.
3. In de 6e eeuw v.Chr. kwamen er nog meer nederzettingen op die drie heuvels. De Etrusken veroverden het geheel en verenigden de nederzettingen op de drie heuvels tot een stad.
4. In de laatste fase, tijdens de 4e eeuw v.Chr., breidde de stad zich verder uit tot de vier andere heuvels waar nog geen nederzettingen waren. Rome kreeg een flinke omvang, doordat de zeven nederzettingen met een muur verbonden werden.

Tijdens het verval en de uiteindelijke val van het West-Romeinse Rijk verminderde de bevolking sterk maar Rome bleef belangrijk als de stad waar de paus zetelde, hoewel die aan het eind van de Middeleeuwen tijdens het Westers Schisma tijdelijk vertrok uit Rome. Naast Rome werd er een groot gebied om Rome heen in Midden-Italië bestuurd door de paus.

Pas na de Italiaanse eenwording werd Rome weer de hoofdstad van Italië. Velen emigreerden vanuit Zuid-Italië om onder meer bij de nieuwe overheid in Rome te gaan werken. De wereldlijke invloed van de paus beperkt zich sinds het Verdrag van Lateranen tot de dwergstaat Vaticaanstad in Rome.

Bestuurlijke indeling
Rome bestaat uit achttien deelgemeenten (Municipi). Municipio I is het oude centrum en de achttien andere Municipi liggen eromheen. Tot 1992 waren er twintig Municipi, maar nummer XIV is in dat jaar de zelfstandige gemeente Fiumicino geworden.

Bevolking
In 330 bedroeg het aantal inwoners omstreeks 1 miljoen. Na de val van het Romeinse Rijk daalde het drastisch. Het was pas na circa 1936 dat het aantal inwoners weer was gestegen tot boven de miljoen.
Het aantal inwoners binnen de stadsgrenzen van Rome is ongeveer 2,6 miljoen, maar de agglomeratie Rome telt maar liefst 4 miljoen inwoners. Rome en Milaan zijn daarmee qua bevolkingsaantal de grootste steden van Italië.

Taal
Italiaans. Vroeger Latijn. Het dialect van Rome met veel afkortingen en "vieze woorden" heet Romanesco.

Bezienswaardigheden
Als oude hoofdstad van het Romeinse Rijk en centrum van de Rooms-katholieke Kerk is Rome bijzonder rijk aan bezienswaardigheden. Als bekende voorbeelden van bezienswaardigheden uit de tijd van het Romeinse Rijk kunnen het Colosseum en het Pantheon genoemd worden. Het Sint-Pietersplein en de daar gelegen Sint-Pietersbasiliek zijn ook wereldberoemd.
Een voorbeeld van een bezienswaardigheid van latere datum is de Trevifontein, die in de 18e eeuw zijn huidige vorm kreeg en het toneel vormde van een beroemde scene uit de film La Dolce Vita van Federico Fellini.

Uitgaan
Rome heeft een zeer uitgebreid uitgaansleven. Cafés zoals in Nederland en België, zijn er niet veel, maar typisch Italiaanse koffiebars des te meer. Opmerkelijk hier is dat, net als in de rest van Italië, drankjes die je staand aan de bar drinkt, aanmerkelijk goedkoper zijn dan bij een zitplaats of op het terras. Verder zijn er veel restaurants, en ook zijn er veel clubs, disco's bijvoorbeeld Gilda) enzovoorts te vinden. Onder andere het Campo de' Fiori en de wijk Trastevere zijn bekend om het uitgaansleven. Er zijn meer dan honderd bioscopen, met meestal in het Italiaans nagesynchroniseerde buitenlandse films.

Klimaat
Een aangename temperatuur is er van april tot en met juni. In juli en augustus is het erg warm in Rome. In de winter kan de temperatuur onder het vriespunt dalen, maar sneeuw is zeldzaam.

Sport
A.S. Roma is de voetbalclub van de stad Rome. In Rome is nog een grote club: Lazio Roma. A.S. Roma is de club van de binnenstad, terwijl Lazio vooral de club van de buitenwijken is. In 1960 vond de Olympische Zomerspelen 1960 in Rome plaats.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rome_%28stad%29.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 63.