kunstbus
Dit artikel is 24-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rommert Casimir

Rommert Casimir (Kollum 1877 - Voorburg 1957) was een Nederlands pedagoog en onderwijsvernieuwer.

Kwam als elfjarige jongen naar Groningen. Zijn vader, een marskramer, overleed toen hij een half jaar oud was, maar dankzij zijn moeder en oudere broers, waaronder de latere architect Bonne Kazemier, kon hij de opleiding aan de gemeentelijke kweekschool te Groningen volgen. In zijn tijd als kwekeling droeg hij bij aan Baknieuws.

Hij was van 1896 tot 1899 onderwijzer, werd daarna leraar aan de cursus voor hoofdakte en werkte vanaf 1902 aan de gemeentelijke kweekschool voor onderwijzeressen. Intussen studeerde hij wijsbegeerte en psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (doctoraal in 1910).

In 1906 vertrok hij naar Den Haag om, mede op voorspraak van Jan Ligthart, de stichting van een nieuw soort school voor te bereiden. In 1909 kwam deze school, het Nederlandsch Lyceum tot stand. Casimir bleef tot 1930 rector van dit eerste lyceum in Nederland.

Van 1918 tot 1947 was hij bijzonder hoogleraar in de opvoedkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij was de eerste Nederlandse hoogleraar pedagogiek (Leiden). Van 1935 tot 1947 was hij tevens bijzonder hoogleraar in de empirische psychologie.

Casimir was van huis uit gereformeerd, maar werd al jong remonstrant omdat hij de voorbestemming niet kon accepteren. Politiek gezien behoorde hij tot de Vrijzinnig Democratische Bond, waarvoor hij nooit een publieke functie vervulde. Hij schreef een groot aantal artikelen over onderwijs en opvoeding, maar ook over andere onderwerpen, waaruit een encyclopedische kennis blijkt. Een aantal van deze artikelen is gebundeld in Opbouw en Voor school en leven. Zijn krantenartikelen zijn beschikbaar via Delpher. Met Jozef Emiel Verheyen redigeerde hij de Pedagogische Encyclopedie. In 1950 kreeg hij een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Gent.

Casimir woonde aan de Wassenaarseweg, maar moest tijdens de oorlog naar Voorburg verhuizen. De hongerwinter bracht hij door in zijn buitenhuis "de Holterhoek" bij Groenlo. Daar gaf hij les aan ondergedoken leerlingen van gesloten kleinseminaries, voornamelijk boerenzoons, die hem van extra voedsel voorzagen.

Casimir schreef onder andere: Beknopte geschiedenis der wijsbegeerte, Langs de lijnen van het leven en de Paedagogische Encyclopaedie. Hij was redacteur van onder andere School en Leven en Paedagogische Studiƫn.

Rommert Casimir was de vader van de natuurkundige Hendrik Casimir. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.