kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rudolf Christoph Eucken

Duitse filosoof en auteur. geboren 5 januari 1846 - overleden 15 september 1926.

Rudolf Christoph Eucken was winnaar van de nobelprijs voor de literatuur in 1908 voor zijn filosofische werken als waardering voor onder meer diens serieuze zoeken naar de waarheid: "In recognition of his earnest search for truth, his penetrating power of thought, his wide range of vision, and the warmth and strength in presentation with which in his numerous works he has vindicated and developed an idealistic philosophy of life".

Zijn filosofie was gebaseerd op de menselijke ervaring, waarbij hij verdedigde dat mensen een ziel hebben en dat deze ziel het kruispunt vormt tussen natuur en geest. Hij geloofde dat mensen hun niet-spirituele natuur moesten overwinnen door aanhoudende inspanningen te leveren om een spiritueel leven te bereiken. Deze positie noemde hij Ethisch activisme.

Biografie
Eucken werd in 1846 geboren in het Oostfriese Aurich in het koninkrijk Hannover, in het huidige Duitsland. Hij studeerde filosofie en geschiedenis aan de Universiteit van Göttingen en aan de Universiteit van Berlijn.

Hij werkte vijf jaar als leerkracht, waarna hij in 1871 werd aangeworven als professor in de filosofie aan de Universiteit van Bazel in Zwitserland. Hij bleef werkzaam aan deze universiteit tot 1874, waarna hij een gelijkaardige positie aanvaardde aan de universiteit van Jena in Duitsland. Deze functie bleef hij uitoefenen tot zijn pensioen in 1920.

In 1882 trouwde hij en kreeg twee zonen. Eén van zijn zonen, Walter Eucken, werd de grondlegger van het neoliberale economische denken.

Tot zijn hoofdwerken behoren: 'Der Kampf um einen geistigen Lebensinhalt' (1896), 'Der Sinn und Wert des Lebens' (1908) en 'Philosophie der Geschichte' (1907).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Christoph_Eucken

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 43.