kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ruud de Wild

Ruud de Wild (1969, Hilversum)

DJ op de radio, maar krijgt de laatste jaren steeds meer waardering en bekendheid voor zijn werk als schilder. Een talent dat hij van huis uit heeft meegekregen.

Ruud wordt op 24 april 1969 geboren in Hilversum, als de op één na jongste herrieschopper in een gezin met 11 kinderen. Hij groeide op in een familie van drukkers en grafisch vormgevers. Hier ligt de basis van zijn voorliefde voor typografie en niet te vergeten zijn grote kennis van kleuren en verfsoorten, hun eigenschappen en onderlinge werking. Gezegend met dit technisch inzicht en materiaalkennis is hij in staat zijn doeken, hoe gelaagd en doorwerkt ze ook zijn, een verbluffende transparantie te geven.

Al meer dan vijftien jaar vervaardigt Ruud kunstwerken. Als rode draad zijn 'samples' van songteksten terug te zien op zijn doeken, aangezien zijn passie voor schilderen onlosmakelijk verbonden is met zijn andere passie: muziek. De emoties die de songteksten bij hem losmaken zijn zeer verschillend van aard en hierdoor zijn de kunstwerken zo doorwerkt en gelaagd.

Mede door bovengenoemde werkwijze en kenmerken is De Wild door platenmaatschappij Universal Music gevraagd om een 'U2 Trabant' te beschilderen ter ere van het verschijnen van de U2- dvd 'Zoo tv live in Sydney'. Deze Trabant is onder andere beschilderd met samples van het U2-album 'Achtung Baby'. Op dit in 1991 in Berlijn opgenomen album stond de Trabant destijds centraal.

Bron: liefde voor muziek. Hij krijgt een baantje bij de AVRO als assistent van een DJ en wordt na zes jaar als producer bij Radio 538 aangenomen. Al snel wordt hem hier een baan als disc-jockey aangeboden. Dat Ruud eindelijk zijn draai gevonden heeft, blijkt uit het succes dat hij behaalt met zijn programma's The Jungle en Wild in het Weekend.
Drieënhalf jaar later begint Ruud zijn tv-carrière als VJ bij TMF en zet deze ruim drie jaar later weer voort als presentator bij BNN. Na een paar maanden komt daar ook een eigen radio-programma bij BNN bij en met ingang van september 1999 is Ruud ook iedere maandag tot en met vrijdag horizontaal op 3FM te horen.
In 2004 besluit Ruud de Publieke Omroep te verruilen voor het oude, vertrouwde commerciële nest. Ruud gaat terug naar Radio 538, waar hij zijn radiocarrière ooit begon. Vanaf 14 juni 2004 is Ruud met zijn Ruuddewild.nl van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 19.00 uur te beluisteren op Radio 538.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.