kunstbus
Dit artikel is 09-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sacha Baron-Cohen

Sacha Baron Cohen

Britse komiek, vooral bekend van zijn alter ego's Ali G en Borat, geboren 13 oktober 1971 in Londen.

Sacha Baron Cohen doet in zijn tv-programma's dikwijls interviews met bekende en onbekende personen, waarbij hij altijd in zijn rol blijft.

Biografie
Baron Cohen groeide op in een Joods middenklassengezin. Hij was de tweede van drie zoons. Zijn uit Wales afkomstige vader had een herenmodezaak in Piccadilly, zijn moeder was Israëlisch. Hij vertrok voor een jaar naar zijn moeders geboorteland, maar keerde terug om geschiedenis te gaan studeren aan Christ's College, Cambridge. Hij schreef zijn scriptie over de Joodse invloed op de 'Civil rights movement', in het Verenigde Staten van de jaren 60.

Baron Cohen werd bekend toen hij als Ali G optrad in The Eleven O'Clock Show op het Britse Channel 4. In 2000 kwam er een vervolg op de serie met Da Ali G Show, waarmee hij het jaar daarop de BAFTA Award won voor beste comedyserie. In 2003 waaide de show over naar de Verenigde Staten. Hier kreeg hij enige kritiek te verduren, omdat hij ervan werd beschuldigd als blanke een karikatuur te maken van de zwarte gemeenschap via zijn onnozele, seksistische en vrouwonvriendelijke gangstertypetje Ali G.

Andere fictieve karakters van Baron Cohen zijn Borat, een televisieverslaggever uit Kazachstan, ironisch genoeg een Jodenhater, en Bruno, een homoseksuele Oostenrijkse modeverslaggever, die zijn "slachtoffer" vaak in een ongemakkelijke positie brengt door te zinspelen op homoseksuele relaties.

Over Borat verscheen eind 2006 een film in de zalen: Borat: Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan. Over Bruno zal in de toekomst ook een film gemaakt worden. Voor die film heeft Cohen van de meeste filmbedrijven al een aanbod gekregen. Zo wil Universal Pictures 42,5 miljoen dollar neerleggen voor de rechten van de film.

Eind 2007 verklaarde Cohen zijn typetjes Ali G en Borat niet langer te zullen spelen en de rol van grappenmaker Abbie Hoffman te willen spelen in Steven Spielbergs film The trial of the Chicago 7, die in 2010 moet uitkomen.

Privéleven
Baron Cohen is sinds 2004 verloofd met de Australische actrice Isla Fisher. Ze besloot ook joods te worden. In 2007 is het paar getrouwd. Fisher is bekend van diverse rollen in films als Scooby-Doo en Wedding Crashers. Het stel heeft één dochter, Olive Cohen geboren op 17 oktober

Trivia
. Cohen heeft een broer, Erran Baron Cohen. Voor de film Borat heeft hij een gedeelte van de muziek gecomponeerd. Daarnaast is Erran bekend van zijn optredens in de muziekgroep Zöhar.
. Rond de première van Borat wilde Cohen alleen maar als zijn typetje Borat verschijnen in talkshows. Cohen verschijnt sowieso weinig op televisie als zichzelf.
. Cohen is fan van de Australische popster Dannii Minogue.
. Cohen zat op school in Hertfordshire, samen met Matt Lucas (bekend van Little Britain), komiek David Baddiel en Formule 1-winnaar Damon Hill.

vrijdag 09 januari 2009 - Homoseksueel typetje 'Borat'-acteur schokt Amerika
Het nieuwste typetje van acteur Sacha Baron Cohen is bij sommige Amerikanen niet in goede aarde gevallen. 'Bruno', een Oostenrijkse homoseksuele modereporter heeft zich de woede van de Christelijke kijkers op de hals gehaald.
In Amerika werd de eerste screening gehouden van nieuwe film van Cohen met als titel 'Bruno: Delicious Journeys Through America For The Purpose Of Making Heterosexual Males Visibly Uncomfortable In The Presence Of A Gay Foreigner In A Mesh T-Shirt'. De Christelijke toeschouwers zagen de humor niet in van een scene waarin Bruno spreekt met een model dat eruit ziet als een zwarte Jezus. Dit meldt de Britse krant The Sun. Baron Cohen speelt in de nieuwe film een nichterige Oostenrijkse modeverslaggever die homofobe Amerikanen probeert te ontmaskeren. Heel wat conservatieve groepen maken zich alvast zorgen over de film.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sacha_Baron_Cohen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 59.