kunstbus

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Winston karaf/vaas Per Lutken voor Holmegaard, Denemarken

Deze zeldzame vaas of karaf is ontworpen door Per Lutken voor Holmegaard in Denemarken. Deze karaf is ooit aangeschaft in het chique warenhuis van Hans Hansen in Kolding in Denemarken.
Prijs: € 300

Sadisme

(het sadisme)

Het genoegen beleven aan en bevrediging vinden in het pijnigen en kwellen van anderen

In strikte zin gaat het bij sadisme om genotsbeleving aan de macht die de "sadist" heeft ten opzichte van haar/zijn "slachtoffer". Een verkrachter is dikwijls een sadist: meer uit op de macht dan de daadwerkelijke seksuele daad. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de sadist en de omgeving, kan er sprake zijn van een psychische aandoening.

Etymologie
Het woord sadisme is door de psychiater Richard von Krafft-Ebing afgeleid van de naam van de Franse markies de Sade. De Sade was de eerste auteur waarvan algemeen bekend was dat hij beschreef hoe zijn hoofdfiguren anderen opzettelijk pijn toebrachten, of dat die hoofdfiguren pijn ondergingen — al dan niet vrijwillig (Justine, Juliette, De 120 dagen van Sodom). Bij deze beschrijvingen spelen filosofische verhandelingen een grote rol: bespiegelingen over de vraag waartoe de mens in staat is, en hoe zijn of haar levensvisie wordt beheerst door het domineren en zelfs vernietigen van anderen; ook verwijst De Sade naar collega-auteurs als Voltaire.

Sadomasochisme
Sadisme is ook de dominante helft van sado-masochisme, een vorm van seksualiteit waarbij één van de personen een dominante rol speelt. Dit hoeft dan niet als kwaadaardigheid door de partner ervaren te worden, omdat deze vrijwillig een onderdanige rol speelt. De "sadisten" brengen de onderdanige partij, ook wel sub genoemd, pijn toe door middel van zwepen, heet kaarsvet en allerhande "speeltjes". (Het plezier in) de onderdanige rol wordt wel masochisme genoemd, al zijn anderen het hiermee oneens. In sadomasochisme is namelijk geen sprake van "sadisme", noch van "masochisme" in zijn zuivere vorm.

Wreedheid
Wreedheid is onverschilligheid ten opzichte van het lijden van een ander en zelfs een positief genoegen eraan ontlenen.
Wreedheid kan geweld impliceren, maar het geweld is niet noodzakelijk voor een handeling om wreed te zijn. Zelfs de afwezigheid van een handeling kan wreed zijn. Bijvoorbeeld, als een andere persoon aan het verdrinken is en om hulp roept, en iemand slechts met genoegen toekijkt, is die persoon wreed. Als er sprake is van extreme wreedheid, vooral in combinatie met geweld, dan spreekt men wel van onmenselijkheid. Maar ook wreedheid tegenover dieren is niet (beschaafd) menselijk.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sadisme

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Winston karaf/vaas Per Lutken voor Holmegaard, Denemarken

Deze zeldzame vaas of karaf is ontworpen door Per Lutken voor Holmegaard in Denemarken. Deze karaf is ooit aangeschaft in het chique warenhuis van Hans Hansen in Kolding in Denemarken.
Prijs: € 300

Pageviews vandaag: 293.