kunstbus
Dit artikel is 28-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Samuel Morse

Samuel F.B. Morse

Amerikaanse uitvinder en kunstschilder, geboren als Samuel Finley Breese Morse op 27 april 1791 Charlestown, Massachusetts - overleden 2 april 1872 New York.

Morse werd eerst kunstschilder van landschappen en historiestukken, later portretten. Later raakte hij geïnteresseerd in de elektrotechniek. Bij zijn experimenten met een telegraaftoestel ontwierp hij in 1835 de morsecode voor communicatie.

Biografie
Samuel Morse was de zoon van de om zijn geografische kennis bekende predikant Jedidiah Morse.

Hij studeerde eerst rechten aan het Yale-college, maar was een middelmatig student. Zijn interesse ging meer uit naar de zich pas ontwikkelende elektriciteit. Morse schilderde graag miniatuur portretten en vertrok, nadat hij in 1810 een graad in de rechtswetenschappen behaalde, tot ongenoegen van zijn strenge ouders van 1811 tot 1815 naar Engeland waar hij schilderkunst en kunsthistorie ging studeren aan de Royal Academy in Londen. Toen hij zich in 1825 in New York vestigde was hij een van de meest gerespecteerde portretschilders van zijn tijd. Samuel Morse was betrokken bij de oprichting en werd later directeur (1826-1842) van de National Academy of Design in New York.

In 1829 ging hij naar Europa, waar hij drie jaar werkte, studeerde en reisde. Teruggekeerd in 1832 werd hij benoemd tot hoogleraar in de schilder- en beeldhouwkunst aan de universiteit van New York.

Toen hij in 1832 uit Europa terugkeerde van zijn kunststudie, hoorde hij aan boord van het schip Sully, een gesprek over de onlangs uitgevonden elektromagneet. Dit bracht hem op een idee voor elektrische telegrafie. In 1835 had hij waarschijnlijk zijn eerste werkende telegraaf in de New York Universiteit, waar hij kunstgeschienis doceerde.

Van 1832 tot 1836 was Morse actief in de politiek. In 1836 en 1841 was hij (zonder resultaat) kandidaat bij de verkiezing van het burgemeesterschap voor de stad New York.

Met behulp van enkele partners vroeg Morse in 1837 patent aan voor zijn nieuwe telegraaf. In 1838 verzond Morse op een tentoonstelling in New York een telegram met 10 woorden per minuut. De volgende jaren demonstreerde Morse zijn telegraaf voor geleerden, zakenlieden en Congress-commissies, in de hoop fondsen te verwerven om zijn telegraaf op grotere afstand te testen. Hij ontmoette nogal wat twijfels over de mogelijkheid berichten te versturen van stad naar stad via een draad. Eindelijk, in 1843, verkreeg hij, in zijn eentje, zonder de hulp van zijn teleurgestelde partners, een fonds van het Congres om de eerste telegraaflijn in de U.S. aan te leggen tussen Baltimore en Washington D.C. Nadat de telegraafpalen op zijn aanwijzingen waren geplaatst in mei 1844 was de eerste 'intercity' telegraaflijn gereed. Op 24 Mei 1844 verzond Morse de eerste boodschap: "What hath God wrought" (Wat heeft God gemaakt?). Na twaalf jaar, waarin de meeste Amerikanen zijn succes van de ontwikkeling van de telegraaf negeerden, werd Morse een Amerikaanse held. (kunstenaars.

In de jaren '50 van de 19e eeuw werd Morse ook bekend als fel voorstander van de slavernij.

Hij overleed op 80-jarige leeftijd in New York. Morse ligt begraven op de Green-Wood-begraafplaats in de wijk Brooklyn in New York.

Morse overleed op 2 april 1872 in New York aan longontsteking en werd begraven in Brooklyn's Greenwood Cemetry.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.