kunstbus
Dit artikel is 02-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

San-Ildefonso

San Ildefonso

San Ildefonso is een gemeente zo'n 80 kilometer ten noorden van Madrid in de Spaanse provincie Segovia in de regio Castilië-Leon met een oppervlakte van 145 km². In 2001 telde San Ildefonso 5093 inwoners. De plaats werd aangelegd rond het 18e-eeuwse Spaanse koninklijke paleis La Granje de San Ildefonso.

Palacio Real de La Granja de San Ildefonso is een Spaans koninklijk paleis in San Ildefonso.
De plek waar het kasteel werd gebouwd was een geliefde jachtlokatie voor de koningen van Kastilië. Koning Hendrik IV liet hier in de bossen in 1450 een jachthuis bouwen ter ere van San Ildefonso. De gebouwen werden door koningin Isabella I geschonken aan de monniken van het Parralklooster in Segovia, die er een boerderij (granja) en een rusthuis bouwden. Filips V van Spanje kocht in 1719 alles van de monniken en liet er vanaf 1721 een paleis in barok-stijl gemodelleerd naar het paleis van Versailles bouwen. De oude gebouwen zijn hierbij in de oorspronkelijke staat gebleven. Tot de dood van Filips V in 1746 werd het paleis steeds verder uitgebreid en rijker versiert. Koning Karel III ontwierp het plan voor de omringende plaats San Ildefonso en de woningen voor leden van het hof. Het hele complex was gereed in 1761.

De uitgestrekte formele tuinen die het paleis omringen omvatten een gebied van 600 hectare, en bevatten 26 fonteinen met sculpturen die verschillende scènes uit de Griekse en Romeinse mythologie voorstellen. De fonteinen worden gevoed door een kunstmatig meer op het hoogste punt van de tuinen.

Filips besloot in 1724 af te treden ten gunste van zijn zoon Lodewijk I en zich terug te trekken naar La Granja. Lodewijk stierf echter kort na zijn kroning en Filips werd nogmaals koning, waardoor La Granje een belangrijk centrum van de Spaanse regering werd. Filips werd ook begraven in San Ildefonso, in de paleiskerk die in 1721-1724 gebouwd werd.

In de volgende twee eeuwen was La Granja het belangrijkste zomerpaleis van de Spaanse koningen, en de locatie van veel koninklijke geboortes, huwelijken en begrafenissen. Zo werd Juan de Borbón, vader van de huidige Spaanse koning Juan Carlos, geboren op San Ildefonso.

Ook vonden veel belangrijke politieke gebeurtenissen plaats in het paleis. In 1836 bijvoorbeeld accepteerde regentes-koningin Maria Christina hier een revolutionaire regering en tekende ze een decreet waarbij de liberale grondwet van 1812 hersteld werd. Ook werden er verschillende belangrijke verdragen getekend in het paleis (zie Verdrag van San Ildefonso).

Het paleis is nu onder beheer van de Spaanse overheidsdienst Patrimonio Nacional ("nationaal erfgoed"). La Granja is een populaire toeristenattractie. Het huisvest onder meer een recent geopend museum waar de omvangrijke koninklijke collectie van Vlaamse en Nederlandse wandtapijten getoond wordt.

Real Fabrica de cristales de San Ildefonso
In 1728 werd in het paleis de Spaanse glasfabriek Real Fabrica de cristales de San Ildefonso opgericht. Boheemse vaklieden legden zich hier vooral toe op het maken van grote spiegels voor het paleis. Daarnaast werden glazen gemaakt in Catalaanse stijl, in blauw en latticinio-glas. Rond 1750 begonnen ze de radgravure toe te passen en op het eind van de 18de eeuw werd het vuurvergulden geïntroduceerd. Voornaamste onderwerpen van beschildering: gestileerde bloemen, landschappen en barokmotieven. In 1829 werd de fabriek verkocht en ging de kwaliteit achteruit. In 1940 werd de fabriek onder de naam La Granja de San Ildefonso eigendom van het Franse maatschappij bedrijf Saint-Gobain.

Websites:
. GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/La_Granja_(paleis)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 299.