kunstbus
Dit artikel is 06-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sanssouci

Slot Sanssouci
Slot Sanssouci (van het Franse sans soucis; "zonder zorgen") ligt in het oostelijke deel van het gelijknamige park en is één van de bekendste paleizen in Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg.

De Pruisische Koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745 - 1747 een klein zomerpaleis in rococo-stijl bouwen. Op het ontwerp had de koning veel invloed. De samenwerking met de architect Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff liep spaak, omdat Frederik geen trappen wilde om op het terras te komen. Knobelsdorff vond dat het paleis op een sokkel moest staan, zodat vanuit het park beter tot zijn recht zou komen. Jan Bouman, een architect van Hollandse afkomst, nam de leiding van het project over.

Frederik de Grote liet op het terras van het kasteeltje een grafkeldertje voor zichzelf en zijn geliefde hazewindhonden bouwen. De koning hield niet van kerken en wees tijdens wandelingen op het terras vaak spottend naar de lege groeve met de opmerking "quand je suis là, je suis sans soucis". (Frans: "Als ik daar ben ben ik zonder zorgen"). Na veel omzwervingen werd de kist van de koning pas in 1990 onder het terras begraven.

Onder Frederik Willem IV van Pruisen werd Slot Sanssouci tussen 1840 en 1842 door de ombouw en de verlenging van de twee zijvleugels verder uitgebreid. Lodewijk Persius maakte hiervoor het ontwerp. Als bouwopzichter werd Ferdinand van Arnim aangesteld. Sinds 1990 staat Sanssouci met zijn paleizen en parken als Werelderfgoed onder de bescherming van UNESCO. De organisatie zegt hierover het volgende:

Paleizen en parken van Sanssouci, vaak als „ het Versailles van Pruisen' bestempeld, zijn een synthese van de diverse kunstrichtingen van de 18e eeuw in de steden en hofhoudingen van Europa. Het geheel is een treffend voorbeeld van architectonische creaties en landschapsvormgeving met als achtergrond het monarchistische staatsidee.

In het park en op de aangrenzende Klausberg werden, behalve Slot Sanssouci, nog enkele gebouwen neergezet in opdracht van Frederik de Grote:

. Neptungrotte
De Neptungrotte is een kunstgrot in het Park Sanssouci in Potsdam. De grot werd in 1751 aangelegd door Frederik de Grote, de koning van Pruisen, ter versiering van het park bij zijn paleis. De grot, die in Rococostijl is gebouwd, is een verwijzing naar de zee, die terugkomt in de zeegod Neptunes.

. Chinesisches Haus
Het Chinesisches Haus is een theepaviljoen gelegen in het park bij het paleis Sanssouci in Potsdam, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. Het paviljoen is gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik de Grote tussen 1755 en 1764. De bouw van dit paviljoen viel daarmee in de periode van de Chinoiserie, waarin er in Europa een vergrote aandacht was voor China en de Chinese kunst. Tegenwoordig is er een verzameling porselein te vinden.

. De Freundschaftstempel is een kleine ronde tempel gelegen in het park van slot Sanssouci in de Duitse stad Potsdam. De tempel werd gebouwd in de periode 1768-1770, in opdracht van koning Frederik de Grote van Pruisen ter nagedachtenis aan zijn in 1758 gestorven zuster Wilhelmina van Bayreuth. Het paviljoen werd gebouwd door Carl von Gontard, met als voorbeeld de Apollotempel in de Amaltheagarten te Neuruppin. In het paviljoen is een beeld van Wilhelmina van Bayreuth geplaatst dat afkomstig was van de beeldhouwers en broers Johann David Räntz en Johann Lorenz Wilhelm Räntz, die een schilderij van Antoine Pesne als voorbeeld gebruikten.

. Bildergalerie
. Neue Kammern
. Neues Palais
. Antikentempel
. Obeliskportal en de Obelisk
. Kunstzinnig bedoelde ruïnes op de ruïneberg, dus niet echt oud
. Belvedere op de Klausberg
. Drachenhaus op de Klausberg

Frederik Willem IV van Pruisen voegde later de volgende bouwwerken toe:

. Schloss Charlottenhof
Slot Charlottenhof is een Neo-klassiek zomerverblijf. Het is gebouwd door Karl Friedrich Schinkel voor kroonprins Frederik Willem, de latere koning Frederik Willem IV van Pruisen, in 1826.

. Friedenskirche (Sanssouci) met de aangrenzende gebouwen
De Friedenskirche is een kerk in de slottuinen van Sanssouci in Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg. De kerk is in neoromaanse stijl.
Hier liggen de lichamen begraven van Frederik Willem IV van Pruisen en zijn vrouw. Ze werden volgens hun wens met de hoofdeinden tegen elkaar geplaatst. De eerste steen werd gelegd op 14 april 1845. Het kerkgebouw werd op 24 september 1848 ingewijd.

. Römische Bäder
. Orangerieschloss ook wel Neue Orangerie op de Klausberg


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sanssouci

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.