kunstbus
Dit artikel is 14-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Santons

Deze unieke kerstgroepen zijn gemaakt in de Provence. Santon betekent in het provencaals kleine heilige. Traditioneel staat een aantal figuren rond de stal, maar de Santons beelden meer uit dan alleen de geboorte van Christus. De hoofdfiguren krijgen gezelschap van provencaalse volkstypen uit het dagelijkse leven, zoals een bedelaar, een scharensliep, moeders met kinderen, een molenaar, de postbode, een vrouw met een mandje knoflook, marktmensen, de smid, de timmerman, de boerin, etc. Ook ziet men een man die tegen de mistral worstelt en een persoon loopt met een fles wijn rond. Het hele dorp loopt uit om getuige te zijn van de geboorte.

De bezoeker kan de talloze ontroerende of grappige scènes, regelrecht uit het dagelijkse leven gegrepen, bewonderen.

Geschiedenis
De santons waren tijdens de Franse Revolutie symbool van burgerlijke ongehoorzaamheid. De revolutionairen verboden al het paapse. De kerstmis en stallen verplaatsten zich van de kerk naar de huiselijke kring. Omdat de grote beelden uit de kerk niet in de huizen pasten maakte de bewoners van de Provence kleinere beeldjes van klei. Gaandeweg werd er een heel dorp, met mensen en gebouwen, gemaakt. De figuren vond men zo bijzonder dat ze na 1803 verkocht werden op de markten van Marseille.

Het hele dorp
De santonnier maakt de figuren van beschilderde klei en de grotere uit draadwerk. Al deze figuren kleed hij aan met Provençaalse stoffen de z.g. Santons Habillées.

Nu nog zijn dorpsbewoners van dorpen in de Provence verbaast bij het zien van hun eigen personages. Want nog steeds worden hele dorpen nagemaakt met een ongelooflijke precisie die wel 8.000 werkuren kosten. In de twee eeuwen heeft de Santon wel veranderingen ondergaan en zijn het echte kunstwerken geworden. Ook de decors vormen nu een belangrijk onderdeel en verhogen de waarde van de beeldjes. Bijna in elke grote stad van de Provence kan men een santonnier aan het werk zien of zijn kunstwerken kopen. Graveson, een dorpje tussen Avignon en Arles, zou het geboortedorpje zijn van de Santons. Daar zijn nog ambachtslui aan het werk te zien. De groepen zijn sprookjes om te zien.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 875.