kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sarah BernhardtSarah Bernhardt gefotografeerd door Felix Nadar in 1889

Sarah Bernhardt - Queen Elizabeth (1912)


Frans actrice en schrijfster, geboren 22 oktober 1844 in Parijs - Overleden 26 maart 1923 in Parijs.

Leven brengt leven voort. Energie schept energie. Door jezelf volop te geven word je rijk. - Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt werd geboren als Henriette Rosine Sarah Bernhardt. Zij was een in haar tijd zeer bekende actrice, de eerste internationale superster, met een Joods-Nederlandse moeder en een Franse vader.

In de loop van een opmerkelijke zestigjarige carrière ontpopte 'de goddelijke Sarah' zich tot de belangrijkste tragédienne van het Westen. Haar naam werd een synoniem voor acteren en heeft lang na haar dood in 1923 nog altijd overal ter wereld een krachtige bekoring voor spelers en publiek.
Sarah Bernhardt speelde alle grote vrouwenrollen uit het klassieke, romantische en moderne repertoire, alsmede travestierollen als Hamlet. Dumas Fils, Sardou en anderen schreven stukken voor haar. Zij schreef zelf ook een paar stukken en nogal fantasierijke memoires Ma double vie (1907) en L'Art du théâtre (1923). Bernhardt, geboren vijf jaar na de uitvinding van de fotografie, was een pionier in het gebruik van moderne technieken ter verspreiding van haar beeld. Ze was de eerste grote toneelactrice die in films speelde.

biografie
Haar eerste professionele acteerprestatie op 11 aug. 1862 bij de Comédie Française werd geen succes. Bernhardt beantwoordde met haar graatmagere gestalte en haar weerbarstige krullenbol ('een fabrieksschoorsteen met een adelaarsnest' of 'stok met de spons') in de verste verte niet aan het dan geldende schoonheidsideaal. Bovendien worstelde ze met plankenkoorts. Zij speelde daarna o.a. aan het Odéon (waar zij haar eerste grote successen behaalde) en keerde in 1872 terug bij de Comédie-Française (tot 1880).

Het keerpunt kwam er met Le Passant waarin ze een mannelijke rol voor haar rekening nam. Stilaan volgden grote rollen in Victor Hugo's Hernani en Ruy Blas, Alexandre Dumas Fils' La Dame aux Camélias, King Lear of, het hoogste, Racine's Phèdre.

Niet alleen Frankrijk ging voor de bijl: ook in het buitenland bracht ze volle theaterzalen in extase met haar theatrale gebaren, haar hypnotiserende présence en haar feilloze timing bij het flauwvallen. Met een eigen gezelschap bereisde zij heel Europa en maakte negen tournees door Amerika.

Bernhardt werd eigenares van verscheidene Parijse theaters en vervulde ook de hoofdrol in enkele van de eerste grote speelfilms (o.a. La dame aux camélias, 1908).

Bij een ongeluk op een podium in 1914, tijdens de laatste acte van "Tosca", brak ze haar rechter been. Het been moest later zelfs worden geamputeerd, daarna speelde ze speciale rollen voor één-benigen.

Sarah Bernhardt was zoals het iconen past, ook een mythe. Op het toneel speelde ze met sekse en leeftijd en verwisselde ze vlugger van gedaante dan haar schaduw. Privé stond ze bekend om haar verzamelwoede, zowel van jonge roofdieren als van mannelijke tegenspelers. Af en toe sliep ze in een doodskist.

Bernhardt werd in een tijd zonder televisie en dungezaaide bioscopen overal herkend. ''Waarschijnlijk was ze de meest gefotografeerde vrouw ter wereld en het grote publiek kende haar onder andere van affiches op straat. Ook verbond ze haar naam aan producten als haarkrullers en likeur. De aandacht die zij rond haar persoon wist te genereren, was voor die tijd ongekend. Ze was de eerste grote toneelactrice die schitterde in films''

Het grafschrift op haar èchte grafsteen vat het in ieder geval allemaal mooi samen: Ci-gît Sarah, qui survivra.

Websites: www.rosadoc.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.