kunstbus
Dit artikel is 25-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Savoye

Savoie of Savoye kan verwijzen naar:

. een voormalig graafschap en hertogdom.

. een hedendaags historische regio bestaande uit:
.. Savoie (73), departement in Frankrijk.
.. Haute-Savoie (74), departement in Frankrijk.

. Huis Savoye, een Italiaanse dynastie.
Het Huis Savoye (Italiaans: Casa Savoia) is een adellijke dynastie die oorspronkelijk over Savoye regeerde. Later werden de Savoyes de koningen van Sardinië en nog later van Italië. De stamvader van het huis is Humbert Withand (1003-1048), de eerste graaf van Savoye. De heerschappij van de Savoyes eindigde na 999 jaar met een referendum waarin het Italiaanse volk de republiek als staatsvorm koos. Tot 2002 was het de mannelijke leden van het Huis Savoye bij grondwet verboden Italië te betreden.

Savoye (land)
Savoye (Savoyaards Savouè; Latijn Sabaudiae) was een hertogdom in de Franse Alpen, nadat het tot 1416 een graafschap is geweest. Het bestond van 1003 tot 1860 en werd bestuurd door het huis van Savoye. Het bergachtige land dat diverse periodes van financiële moeilijkheden kende, was vaak bij gewapende conflicten betrokken. Savoye strekte zich uit van gebieden met een alpine klimaat in het noorden tot aan de Middellandse Zee, waar een mediterraan klimaat heerst.

Algemeen aangenomen wordt dat de naam Savoie is afgeleid van het Latijnse woord Sapaudia of Sabaudia, wat staat voor "land bedekt met berken".

Geschiedenis
Het gebied werd in de oudheid bewoond door de Allobroges, die zich fel tegen de oprukkende Romeinen verzetten. In 121 v.Chr. veroverden de Romeinen het gebied evenwel en voegden het bij de provincie Gallia Narbonensis. Gedurende de Volksverhuizingen kwamen de Bourgondiërs in bezit van Savoye (437). In 534 kwam het aan het toen nog zelfstandige koninkrijk Bourgondië.

Humbert Withand ontving Savoye in 1027 als graafschap van Rudolf van Bourgondië, koning der Franken. Hij geldt als stamvader van het Huis Savoye dat de regio tot 1860 zou regeren. Zijn nazaten Amadeus VI, Amadeus VII en Amadeus VIII kregen in de loop van de 14e en 15e eeuw ook Piëmont, Montferrat, Turijn, Nice (en daarmee een toegang tot de Middellandse Zee) en Genève in handen.

Amadeus VIII - de latere tegenpaus Felix V - werd in 1416 door keizer Sigismund tot hertog verheven. Savoye verloor in de 16e eeuw veel grondgebied aan Frankrijk en het Zwitserse Eedgenootschap en werd bij het Verdrag van Nice (1538) vrijwel geheel tussen Frankrijk en Oostenrijk verdeeld. Hertog Emanuel Philibert wist een groot deel van het gebied te heroveren. In de 16e en 17e eeuw verplaatsten de hertogen het centrum van hun overwegend Franstalige land naar hun Italiaanse territoria. In 1563 werd de hoofdstad verplaatst van Chambéry naar Turijn.

Lodewijk XIV van Frankrijk bezette rond 1690 Savoois gebied, waarop hertog Victor Amadeus II zich in reeds aan de gang zijnde Negenjarige Oorlog bij Frankrijks vijanden aansloot. De Vrede van Rijswijk kende het bezette gebied in 1697 weer aan Savoye toe. Nadat Victor Amadeus zich in 1703 aan Oostenrijkse zijde in de Spaanse Successieoorlog had gemengd, bezette Frankrijk Piëmont. Samen met zijn achterneef Eugenius versloeg hij de Fransen echter in 1706 in de Slag bij Turijn. De Vrede van Utrecht (1713) bedeelde hem het Koninkrijk Sicilië, dat hij in 1720 moest ruilen voor het Koninkrijk Sardinië. De hertogen van Savoye stonden van toen af aan bekend als koningen van Sardinië.

Savoye werd in 1792 door Frankrijk geannexeerd, kwam bij het Congres van Wenen weer aan Sardinië en werd in 1860 na een omstreden volksraadpleging definitief aan Frankrijk afgestaan. De Fransen splitsten het in twee departementen. Het andere deel van Savoye werd overgedragen aan koninkrijk Sardinië, dat in 1861 opging in het de nieuwe Italiaanse eenheidsstaat.

Savoye is dus nooit een van de pre-revolutionaire provincies van Frankrijk geweest; bij de annexatie waren de provincies namelijk al vervangen door departementen. Toch wordt het altijd genoemd in het rijtje van landstreken (pays) ofwel voormalige provincies van Frankrijk.

Sinds het einde van de 20e eeuw zijn er bewegingen in Savoye, waaronder La Ligue Savoisienne, die strijden voor een onafhankelijke, socialistische staat Savoye. Met het huidige landstreek Savoye worden de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie bedoeld.

Savoye (landstreek)
Savoye (Frans: Savoie; Italiaans: Savoia; Savoyaards: Savouè; Latijn: Sapaudia) is een landstreek in Europa, bestaande uit de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het wordt begrensd door Zwitserland in het noorden en Italië in het oosten. De gesproken talen in Savoye zijn Savoyaards en Frans. Het was tot 1860 een onafhankelijk hertogdom Savoye.
Het gebied staat ook bekend onder de benaming Pays de Savoie. In de winter is het een populaire vakantiebestemming voor wintersporters.
In 1860 werd het gebied formeel bij Frankrijk gevoegd, na een omstreden volksraadpleging en opgesplitst in twee departementen: Savoie en Haute-Savoie. In de volksmond is men echter blijven praten over Savoye, hoewel dan de twee Franse departementen bedoeld worden. Sinds het einde van de 20e eeuw zijn er bewegingen in Savoye die strijden voor een onafhankelijke staat Savoye.

Savoye maakt deel uit van de regio Rhône-Alpes. Rhône-Alpes wordt bestuurd door een voor de duur van zes jaar, via algemeen, enkelvoudig kiesrecht, gekozen en 157 leden tellend Regionale Raad van Rhône-Alpes (Conseil Régional de Rhône Alpes). Jean-Jack Queyranne (PS) is President van de Regionale Raad van Rhône-Alpes.

Economie
Vooral wintersport toerisme in de skigebieden van de Alpen zijn belangrijk. Savoye kent grote skistations als: Paradiski, La Plagne, Valloire, Les Sybelles en Les Deux Alpes.

Eten en drinken
In Savoye zijn de gerechten vooral streekgebonden. Een bekend gerecht is kaas in bijvoorbeeld raclette of fondue. Beaufort en Tomme de Savoie zijn bekende kaassoorten uit de streek. Sommige streken in Savoye, verlenen zich er ook voor witte wijn te maken. Bekende dranken uit de streek zijn chartreuse en Génépi, een sterke kruidenlikeur op basis van de alpenplanten. Génépi heeft meestal een groene of geelgroene tint en is zeer populair onder de inwoners.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Savoye

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 362.