kunstbus
Dit artikel is 07-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sepia

1. Sepia - een kleur
2. Sepia (fotografie) - een kleureffect dat in de fotografie gebruikt wordt
3. Sepia's of zeekatten - een orde van weekdieren

Sepia is een donkere bruin-grijze kleur die is vernoemd naar het rijke bruine pigment dat uit de inktzak van de zeekat werd gehaald. Sepia betekent in het Grieks "zeekat". De zeekatten of sepia's (Sepiida) is een orde van weekdieren die behoort tot de inktvissen, net als o.a. de octopus. De bekendste soort is de gewone zeekat (Sepia officinalis). Dit is een veel voorkomend dier aan de Nederlandse en Belgische kust, vooral in de open wateren als Noordzee en Oosterschelde. Een sepia kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan 2 tot 3 jaar, het vrouwtje leeft zelfs maar één jaar.

In het laatste kwart van de 18e eeuw ontwikkelde professor Jacob Seydelmann uit Dresden een proces om een meer geconcentreerde vorm van gebruik in aquarellen en olieverfschilderijen te produceren.

Sepiainkt werd in de klassieke oudheid gewoonlijk gebruikt als schrijfinkt.

Sepia (fotografie)
Sepiatonen worden gebruikt in de fotografie; de tint geeft het effect van een veroudering zoals in oude foto's, een effect dat soms met opzet wordt aangebracht. Veel digitale camera's hebben een sepia-effect.
Sepia refereert aan de kleuren van zwart-wit foto's die door middel van een sepia proces behandeld zijn, zodat deze het effect krijgen van een vervaagde bruinige kleur (sepia) die sommige oude foto's hebben. Dit proces kan tegenwoordig ook op de computer gedaan worden met behulp van foto-bewerkingssoftware.

Geschiedenis
In het einde van de 19e eeuw werd sepia geproduceerd door een pigment toe te voegen aan de positieve print van een foto. Het pigment wordt vervaardigd uit de zeekat, een inktvis uit het Kanaal. Het chemische proces omvatte het omzetten van overgebleven metaal zilver naar sulfide wat beter bestand is tegen veroudering. Dit is waarom veel oude foto's door middel van het sepia proces behandeld zijn, dit zijn dan vaak ook de foto's die bewaard gebleven zijn tot op de dag van vandaag.

Ondanks dat het sepia proces begon als een manier van afdrukken wordt het vandaag de dag gezien als een genre, net als zwart-wit fotografie.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sepia

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 640.