kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sesamstraat

Sesamstraat is een Nederlandse bewerking van de Amerikaanse kinderserie Sesame Street.

In 1969 begon in de Verenigde Staten Sesame Street: een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen. In 1976 werd de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesame Street uitgezonden, nadat een paar jaar eerder een proefuitzending was gemaakt door de VARA. Sesamstraat was jarenlang een samenwerkingsproject van de NOS en de BRT, omdat het maken van het programma voor alleen de NOS of de BRT te duur was, mede door de rechten die moesten worden afgedragen aan Children's Television Workshop in New York. Van de Vlaamse acteurs uit de beginjaren is Sien Diels het langst aan het programma verbonden gebleven.

Het Nederlandse programma begint tegenwoordig (2006) met een scène in de straat met de hond/beer Tommie (stem en spel: Bert Plagman), de muis Ieniemienie (stem en spel: Catherine van Woerden) en/of de vogel Pino (stem en spel: Renée Menschaar) aangevuld met menselijke personages. Op 5 december 2003 werd het biggetje Purk (stem en spel: Judith Broersen) geïntroduceerd. In deze beginscène komen zaken als sociale omgang aan bod (bijvoorbeeld eerlijk delen, ruzie, vriendschap, verdriet ed.) De Nederlandse filmpjes worden afgewisseld met nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilmpjes waarin letters en cijfers geleerd worden en filmpjes met poppen van Jim Henson, beter bekend als de Muppets. Het programma bestaat voor 40% uit Amerikaanse items en 60% uit Nederlandse items. Er zijn ruim 30 Nederlandse schrijvers die hun bijdrage leveren aan het programma in de vorm van scenario's voor beginscènes, gedichten, liedteksten en voorleesverhalen. De liedjes gezongen door de Nederlandse karakters worden gecomponeerd door Henny Vrienten.

Sesamstraat wordt meestal afgesloten met een voorgelezen verhaal door een van de Sesamstraatacteurs.

In de jaren 80 was er ook met enige regelmaat een optreden van een Nederlandse band in Sesamstraat, die kinderliedjes ten gehore bracht. Onder meer Klein Orkest en Circus Custers gaven akte de présence.

Ongeveer in 6 weken per jaar wordt alle materiaal voor 120 afleveringen opgenomen. Deze worden dan gedurende het jaar drie maal bij Z@ppelin vertoond. Alleen de thema-afleveringen, voor bijvoorbeeld Sinterklaas, komen slechts één keer op televisie, rond de Sinterklaastijd.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sesamstraat.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 326.