kunstbus
Dit artikel is 03-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Seth Gaaikema

Seth Gaaikema (Uithuizen 1939 - Den Bosch 2014) was een cabaretier, musicalschrijver en vertaler. Seth Gaaikema wordt geboren als zoon van twee predikanten. Na een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, waarin hij de doctorandustitel behaalt, gaat hij teksten schrijven, onder meer voor Wim Kan. Zijn eerste eigen optreden als cabaretier is in 1967. Aanvankelijk doet hij dat met een gezelschap, later met een eigen show.

In 1969 komt Seth Gaaikema met zijn eerste programma op oudejaarsavond, 'Heer ik kom hier om te twijfelen'. Zijn doorbraak als cabaretier beleeft hij echter een jaar later, als hij met de oudejaarsconference Tien Miljoen Geboden de tien geboden van Mozes toetst aan de maatschappij van de 70'er jaren. In de jaren tachtig maakt hij oudejaarsconferences voor Veronica. Hij is daarmee een van de weinigen die zich in die tijd waagt aan het politieke cabaret. Ook in de jaren negentig komt hij enkele malen met een oudejaarsconference. Ondanks deze productiviteit krijgt Seth Gaaikema veel kritiek te verduren, zowel van critici als van collega-cabaretiers.

Teksten schrijven gaat Seth Gaaikema echter beter af, en daarvoor krijgt hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schrijft hij voor Wim Kan, en sinds 1959 schrijft en vertaalt hij ook teksten voor musicals. Dit begint als de directeur van het Nieuwe de la Mar Theater hem vraagt om een Nederlandse vertaling te maken van de musical My Fair Lady. Daarna volgen Oliver, Kiss Me Kate, Dreigrösschenoper, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon en Chicago. Hij schrijft verder musicals als Swingpop, Publiek, Kuifje en de zonnetempel, Catharine en Adam en Eva (Duitsland).

Seth Gaaikema woont samen met Peter Biemans (programmacoördinator bij Yorin) in Schijndel (N.Br.). Op 30 mei 2008 trouwde hij.

Met de afscheidsvoorstelling Wat ik nog graag zou willen sloot Gaaikema na 55 jaar zijn carrière af in het theaterseizoen 2013-2014. Zijn laatste voorstelling vond plaats op 19 januari 2014 in de Stadsschouwburg in Groningen.

Gaaikema overleed op 21 oktober 2014 op 75-jarige leeftijd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan hartfalen en werd begraven op Zorgvlied.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.