kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Simon Bolivar

Simón Bolívar

Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder, geboren 24 juli 1783 Caracas - overleden 17 december 1830 Santa Marta.

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios, of kortweg Simón Bolívar, stond aan de wieg van de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia. Dat laatste land is naar hem vernoemd. Tegenwoordig staat hij in Latijns-Amerika nog steeds bekend als El Libertador, ofwel De Bevrijder.

Biografie
Bolívar werd geboren op 24 juli 1783 te Caracas (in het huidige Venezuela) in het toenmalige Nieuw-Granada. Hij was een telg van een aristocratische familie die oorspronkelijk afkomstig was uit het Baskische Bolibar. De achternaam Bolívar stamt af van de naam van dat dorp. In de zestiende eeuw vestigde de familie zich in Venezuela.

Op 9-jarige leeftijd verloor Simón Bolívar beide ouders. Dankzij het fortuin dat zijn ouders achterlieten kon Bolívar toch goed onderwijs genieten van privé-docenten, en kon hij in 1799 naar Spanje gaan om zijn opleiding voort te zetten.

In 1802 trouwde hij in Spanje met María Teresa Rodríguez del Toro y Alaysa, maar tijdens een kort bezoek aan Venezuela in 1803 bezweek zij aan de gele koorts. Bolívar keerde in 1804 terug naar Europa, waar hij enige tijd deel uitmaakte van het gevolg van Napoleon. In die periode (in 1807 te Cádiz in Spanje) trad hij toe tot de vrijmetselarij.

El Libertador
In 1807 keerde Bolívar terug naar Venezuela, nadat Napoleon zijn oudere broer Jozef Bonaparte had benoemd tot koning van Spanje en de Spaanse koloniën. Bolívar maakte in Venezuela deel uit van de verzetsbeweging tegen Spanje.

In 1812 schreef hij het Cartagena Manifiesto (Cartageens Manifest), tijdens zijn verblijf in het Colombiaanse Cartagena waarheen hij was gevlucht nadat Francisco de Miranda zich in juli van dat jaar had overgegeven aan de Spanjaarden.

In 1813 leidde hij een invasie in Venezuela. Op 23 mei arriveerde hij in Mérida, waar hij zijn bijnaam El Libertador ("De Bevrijder") kreeg. Op 6 augustus 1813 veroverde hij Caracas, en werd de republiek Venezuela uitgeroepen. Vervolgens trok Bolívar naar Colombia, waar hij de nationalisten aanvoerde en waar hij in 1814 Bogota veroverde.

In de periode daarna leed Bolívar een aantal militaire nederlagen. Dat dwong hem ertoe om in 1815 naar Jamaica te gaan, waar hij hulp vroeg aan de Haïtiaanse Alexandre Pétion. Met Haïtiaanse hulp wist Bolívar vanaf 1816 weer de nodige gebieden te veroveren.

In 1819 kon heel Colombia gevoegd worden bij het gebied dat niet meer onder Spaanse controle stond. In december van dat jaar riep Bolívar de Republiek van Groot-Colombia uit: een federatie die grote delen van het huidige Venezuela, Colombia, Panama en Ecuador omvatte. Bolívar zelf werd president.

In de jaren twintig van de 19e eeuw verlegde Bolívar zijn activiteiten naar Peru en Bolivia. Hij werd in 1824 president van Peru (zijn officiële titel was die van dictador, ofwel "dictator", waarmee werd aangegeven dat hij zowel de politieke als de militaire leiding had), en leidde de strijd tegen de Spanjaarden om hen ook uit dat land te doen terugtrekken. In augustus 1825 werd ter ere van Bolívar de Republiek Bolivia naar hem vernoemd.

De laatste jaren
Intussen was er in de Republiek van Groot-Colombia veel onrust ontstaan. Slechts met moeite wist Bolívar de eenheid van de federatie te bewaren. In 1827 viel de Republiek van Groot-Colombia uiteindelijk toch uit elkaar. Bolívar trad terug als president in 1828.

Simón Bolívar stierf op 17 december 1830 in het Colombiaanse Santa Marta, aan tuberculose.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sim%C3%B3n_Bol%C3%ADvar.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 740.