kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Simson

De naam Simson, ook wel bekend als Samson, betekent "Zonnig". Samson was een Nazireeër en mocht zijn hoofdhaar niet afscheren. Aan zijn Nazireeërschap ontleende hij enorme fysieke kracht, maar hij werd verliefd op de hoer Delila, die hem zijn geheim ontlokte en zijn hoofdhaar liet afscheren.

Simson is een richter van Israël. Over hem wordt verteld in het Bijbelboek Richteren of Rechters. Hij hoorde bij de stam Dan.
In tegenstelling tot de andere richters gaf hij niet zozeer leiding aan het volk Israël, maar voerde wel strijd tegen de Filistijnen. Hierbij werd hij geholpen door de Geest van God.

Nadat hij zijn haar kwijt was raakte hij machteloos en werd gevangengenomen door de Filistijnen. Bij de afgodentempel van de filistijnen waar zij een feest hielden ter ere van de vangst van Simson, werd de blindgemaakte Simson aan een pilaar vast gebonden. Simson vroeg aan God of hij nog 1 keer zijn kracht terug mocht zodat hij de pilaar waaraan hij vastgebonden was om kon drukken. Toen hij dit deed storte de hele tempel in en stierf hij met de Filistijnen.

Delila
Delila is een persoon die genoemd wordt in het Hebreeuwse Bijbelboek Richteren en in de Koran onder een ietwat andere naam. Delila was de tweede vrouw van Simson, ook wel bekend als Samson.
Ze wist Simson het geheim van zijn geweldige kracht te ontlokken, door hem daar herhaaldelijk naar te vragen. De eerste keer antwoordde hij: 'Boei me met zeven soepele pezen en ik ben even zwak als ieder ander.' Delila probeerde dit, waarschijnlijk terwijl Simson sliep, maar de pezen knapten alsof het touwtjes waren. Delila vroeg hem opnieuw naar zijn geheim. Deze keer antwoordde Simson: 'Bind me vast met nieuwe ongebruikte touwen.' Ook dit was niet waar, hij liet de touwen als draadjes van zijn armen knappen. Toen Delila het hem opnieuw vroeg antwoordde hij: 'Vlecht mijn zeven haarvlechten vast aan het weefgetouw en zet dat met een pin vast in de wand.' Maar hij trok zijn haar uit het weefgetouw, met schering en al. Voor de vierde keer vroeg ze hem wat het geheim van zijn kracht was en deze keer antwoordde hij: 'Mijn haar is nog nooit geschoren, scheer het en ik ben even zwak als ieder ander.' In zijn slaap schoor ze zijn hoofd kaal. Toen hij wakker werd was zijn kracht weg en werd hij gevangen genomen door de Filistijnen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.