kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland en is een belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen een toeristische trekpleister van belang. De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd en van 1924 tot 1991 Leningrad.

Sint-Petersburg is de zetel van de oblast Leningrad, hoewel het er zelf geen deel van uitmaakt.

De stad is gelegen aan de monding van de rivier de Neva in de Finse Golf in een deltagebied. Het inwonertal is circa 5 miljoen. Het is een belangrijk verkeersknooppunt met een zeehaven, een luchthaven (Пулково Poelkovo) en toegang tot het Wolga-Baltische systeem van waterwegen. De stad heeft een metro (sinds 1955). Er is veel industrie, onder andere staal, chemie en machinebouw. De stad is de zetel van de Russische Academie van Wetenschappen en telt vele onderzoeksinstituten, drie universiteiten en een conservatorium. Er zijn zo'n 120 musea waaronder de Hermitage en 18 theaters waaronder het Mariinskitheater.

Geschiedenis
Sint-Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote als 'venster op het Westen' en werd de hoofdstad van Rusland. De stad is niet vernoemd naar haar stichter, maar naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad. Oorspronkelijk was de naam Sankt-Piter-Boerch (Санкт-Питер-Бурхъ), een immitatie van het Nederlandse "Sint-Petersburg". Deze werd echter al snel veranderd in het Duitse Sankt-Peterburg, de naam die de stad gedurende haar periode als hoofdstad van het Russische Rijk droeg en opnieuw na de val van het communisme instelde. In het Nederlands wordt de naam echter nog steeds geschreven als Sint-Petersburg.

Bij de bouw werden vooral dwangarbeiders ingezet. Onduidelijk is hoeveel doden hierbij vielen, maar mogelijk kwamen tot 100.000 van hen om het leven bij de 18-jaar durende aanleg van de stad. De stad kreeg een Westers aanzien met onder meer zo'n veertig grachten naar Nederlands model. De stad lag in een dun bevolkt gebied, Ingermanland, dat tevoren niet door Russen, maar door een Fins volkje, de Ingriërs, werd bewoond. Er vestigden zich veel immigranten, zowel Russen als West-Europeanen. De stad overvleugelde al snel Archangelsk als voornaamste havenstad van Rusland. Tegen het eind van Tsaar Peters regering (1725) telde de stad al ongeveer 50.000 inwoners. De stad zou tot 1918 het regeringscentrum van Rusland blijven.

Vanaf het midden van de 18e eeuw tot de Russische revolutie onderhielden de zogenaamde Ruslui contacten tussen Vriezenveen (Overijssel) en Sint-Petersburg. In eerste instantie reisden de Nederlanders heen en weer, later vonden zij permanente huisvesting in Sint-Petersburg aan de Nevski Prospekt, waar een echte Hollandse wijk inclusief gereformeerde kerk ontstond. Belangrijkste handelswaar was textiel, maar ook wijn en tabak werden verhandeld.

Tegen het eind van de 18e eeuw was de bevolking van de stad tot ongeveer 200.000 gegroeid, nog wel iets minder dan Moskou, dat er toen bijna 300.000 telde. In de tijd van Catharina II van Rusland (1762-1796) begon er zich in de stad een levendig cultureel leven te ontwikkelen. Zo werd er onder meer een universiteit gesticht.

In 1825 vond in Sint-Petersburg de Dekabristenopstand plaats.

In 1868 werd de Verklaring van Sint-Petersburg uitgegeven.

In 1905 was de stad het toneel van een eerste, mislukte revolutie.

Petrograd
In 1914 werd Sint-Petersburg omgedoopt in Petrograd: Sankt-Peterburg klonk te Duits, en Rusland was in oorlog met Duitsland. Tijdens deze Eerste Wereldoorlog volgden in 1917 de Februarirevolutie en de Oktoberrevolutie, die respectievelijk het einde van de tsaren en het begin van de sovjettijd inluidden. Petrograd verloor zijn status als hoofdstad.

Leningrad
In 1924 kreeg Petrograd de naam Leningrad, als eerbetoon aan de overleden Lenin.

In de Tweede Wereldoorlog moest de stad een 29 maanden durende belegering door de nazi's doorstaan, die grote opofferingen van de burgerbevolking eiste. Gedurende de wintermaanden was er zo nu en dan enige bevoorrading over het nabijgelegen Ladogameer mogelijk, maar anderszins was er verschrikkelijke honger in de stad, wat zelfs tot kannibalisme leidde. Het precieze aantal doden (vooral burgers) tijdens de belegering is niet bekend. Alleen op de Piskarovskoje-begraafplaats werden meer dan 600.000 doden begraven. Men schat dat er zeker meer dan een miljoen mensen zijn omgekomen. Voor de heldhaftige verdediging kreeg Leningrad de eretitel Heldenstad van de Sovjetunie.

Op 6 september 1991 krijgt Leningrad, na een referendum, zijn oude naam terug van vóór 1914: Sint-Petersburg. De omringende oblast bleef Leningrad heten.

Belangrijkste bezienswaardigheden
Musea
Hermitage, een van 's werelds grootste musea met een rijke collectie aan West-Europese kunst
Russisch Museum
Petrus en Pauluskathedraal (vnl. museum)
Izaäkkathedraal (vnl. museum)
Kathedraal van de Opstanding "Onze Verlosser op het bloed" (vnl. museum)
Petrus en Paulusvesting
Joesoepovpaleis
Spoorwegmuseum (voormalig Warschaustation)
Dostojevskimuseum

Theaters
Mariinskitheater
Alexandrinskitheater
Moessorgskitheater
Hermitagetheater

Kloosters, kerken
Smolniklooster
St. Nicolaaskathedraal
Alexander Nevski Klooster
Drievuldigheidskathedraal
Kazankathedraal

Gedenkplaatsen, begraafplaatsen, parken
Monument voor de blokkade
Piskarovskoje begraafplaats
Tichvin-begraafplaats bij Alexander Nevskiklooster
Zomertuin
Taurische tuin

Overige bezienswaardigheden
Admiraliteit
Leningradski Zoopark
Paleisplein
Nevski Prospekt
Metro

In de omgeving van St-Petersburg
Poesjkin (vh. Tsarskoje Selo), Catharinapaleis
Pavlovsk
Peterhof
Lomonosov (Oranienbaum)
Gatsjina

nl.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.