kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sjamanisme

Sjamanisme is een vorm van healing en probleem oplossen.

Sjamaan is voortgekomen uit het Siberische Toengoes (Evenks) en betekent letterlijk: hij (of zij) die weet.

De traditie waarbij uitgegaan wordt van de mogelijkheid om te diagnosticeren, te genezen en soms menselijk lijden te veroorzaken vanwege een speciale verhouding met, of controle over, geesten heeft in de hele wereld sinds prehistorische tijden bestaan.

Het sjamanisme ontstond in de uitgestrekte poolstreken van Siberië, waar de sjamaan als genezer en als middelaar voor de geestenwereld fungeert. Het sjamanisme verbreidde zich vanuit het noorden in alle richtingen, via Tibet door China naar Korea en Vietnam en via Noord-Amerika naar Zuid-Amerika en zelfs tot Zuid-Afrika en Australazië.

Sjamanisme is nauw verbonden met de lokale cultuur en de sociale omgeving. Vandaar dat de rituelen en de bijbehorende wereldbeelden behoorlijk uiteen kunnen lopen en in de loop van de tijd ook kunnen veranderen.

In tegenstelling tot animisme en animatisme, dat gewoonlijk door een groot aantal leden van een maatschappij wordt beoefend, is voor sjamanisme gespecialiseerde kennis of capaciteit vereist. Sjamanen zijn echter niet georganiseerd in fulltime rituele of geestelijke verenigingen, zoals priesters.

De sjamaan is genezer, roept de diergeesten op om hen te paaien om voor een voorspoedige jacht te zorgen en kijkt in de toekomst om mogelijk onheil af te wenden.

De sjamaan streeft naar het herstellen van verloren evenwicht bij ziekte door ceremonies en rituelen en benadert de gemeenschap waarin hij leeft en werkt als geheel van fysieke, psychische, spirituele, sociale, ecologische en politieke krachten.

Als een probleem dat aan de sjamaan wordt voorgelegd groot en omvangrijk is, zal hij via een extase of een trance, vaak onder invloed van drugs, muziek of dans, naar een andere wereld reizen. In de wereld van de sjamaan hebben mensen twee zielen, één lichaamsziel die het fysieke leven mogelijk maakt en een vrije ziel die zich buiten het lichaam kan bewegen. De sjamaan maakt voor zijn reizen gebruik van die vrije ziel. Zijn ziel zal naar de bovenwereld om de goden gunstig te stemmen of naar de onderwereld om zielen van overledenen te begeleiden of geroofde zielen van zieken terug te halen. In tegenstelling tot een medium, dat door geesten kan worden bezeten, blijft hij zich altijd bewust en herinnert hij zich achteraf wat hem overkomt.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sjamanisme


Pageviews vandaag: 1923.