kunstbus
Dit artikel is 24-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Slag bij Fontenoy

Niet te verwarren met de Slag bij Fontenay (841) en Slag bij Fontenay (1944).

De slag bij Fontenoy vond plaats tussen Doornik en Bergen in 1745, als onderdeel van de Oostenrijkse Successieoorlog. Fontenoy is een plaatsje in de Henegouwse gemeente Antoing.

Verloop
Het Franse leger, onder leiding van Maurits van Saksen had na de verovering van de stad Ieper postgevat bij Doornik, om greep te krijgen op de Scheldevallei. Vandaar trokken zij oostwaarts het Nederlands-Britse leger tegemoet dat uit Brussel kwam. Op 25 april 1745 troffen ze elkaar.
De hertog van Cumberland voerde het Engelse leger aan. De strijd bleef onbeslecht tot de Fransen reservetroepen inzetten onder leiding van Lowendal, en het Brits-Nederlandse leger zich moest terugtrekken.

Gevolgen
Frankrijk trok verder in zijn verovering van de Zuidelijke Nederlanden, maar zou na de slag bij Lafelt (1747) en de vrede van Aken in 1748 zijn overwinningen onvoldoende kunnen omzetten.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Fontenoy


Pageviews vandaag: 2717.