kunstbus
Dit artikel is 26-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Slag bij Gembloux

De Slag bij Gembloers vond plaats op 31 januari 1578 tussen het Spaanse leger, geleid door Don Juan van Oostenrijk, en het leger van de Staten-Generaal, nabij Gembloers in het noorden van het toenmalige graafschap Namen.

Het leger van de Staten-Generaal was haastig samengesteld door 16 van de 17 Nederlandse provinciƫn (alleen Luxemburg was onder zijn stadhouder Ernst van Mansfeld altijd trouw gebleven aan de Spaanse koning Filips II). Deze gewesten hadden zich in het kader van de Pacificatie van Gent met elkaar verzoend, en later de Unie van Brussel gesloten.

Nadat de Spaanse generaal Don Juan de Citadel van Namen had ingenomen op 24 juli 1577, richtte hij zijn blik verder noordwaarts; in januari 1578 deed hij een aanval op de door de Pacificatie verenigde gewesten. Die waren hier slecht op voorbereid, en de Slag bij Gembloers werd dan ook een verpletterende nederlaag voor de staatse partij.

Na de slag liet Don Juan de krijgsgevangenen executeren, enkele duizenden in getal. Deze strijd was in zijn ogen geen gewone militaire confrontatie, het ging om niet meer dan "rebellen en ketters".

Deze nederlaag versnelde het uiteenvallen van de eenheid der opstandige gewesten. Don Juan zou kort nadien de vesting van Namen overmeesteren en het volgende jaar wist Alexander Farnese, hertog van Parma, de Waalse gewesten Henegouwen, Artesiƫ, Kamerijk en Frans-Vlaanderen (in de zin van Franstalig of Rijsels-Vlaanderen) te bewegen zich weer met de Spaanse koning en zijn stadhouder te verzoenen in het kader van de Unie van Atrecht.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Gembloers


Pageviews vandaag: 12.