kunstbus
Dit artikel is 07-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Slag-om-de-Ardennen

De Slag om de Ardennen (of het Ardennenoffensief) was het laatste grote offensief van het Duitse leger aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats van 16 december 1944[1] tot 25 januari 1945 en werd gewonnen door de geallieerden. In de Engelstalige wereld staat deze strijd bekend onder de naam Battle of the Bulge, zo genoemd vanwege de vorm van de frontlijn (een uitstulping of zak).

De Ardennen waren door de Amerikaanse bevelhebbers beschouwd als een rustige, vredige regio, weinig geschikt voor een aanval (uitgestrekte bossen, heuvelachtig terrein, strenge winter). Slechts vijfenzeventigduizend Amerikanen, die langs de grens tussen Duitsland en Luxemburg overwinterden, verdedigden het 135 kilometer lange front van Montjoie tot Echternach.

Hitler verzamelde vanaf oktober 1944 een leger van 250.000 soldaten, 1.000 pantsers en 200 kanonnen in de Eifel. De Duitse aanval van de 16de december was dus een complete verrassing, die de Amerikaanse linies zeer gemakkelijk doorbrak.

Geallieerde reacties
Relatief laat geïnformeerd over het Duitse offensief, stuurde generaal Eisenhower, opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten, een pantserdivisie van Patton naar Luxemburg, terwijl de 101ste Airborne, die in de buurt van Reims uitrustte, de opdracht kreeg om Bastogne te bezetten en te verdedigen. Het werd een wedloop tussen Duitsers en Amerikanen.
McAuliffe, commandant van de 101ste Airborne, en 2.500 soldaten van de 10de pantserdivisie bereikten de stad in de avond van de 18de december, gevolgd door soldaten van de 101ste Airborne. Het was hoog tijd, want Neffe was door de Duitsers bezet in de nacht van de 18de en de 19de.
De twee tegenstanders stonden onmiddelijk tegenover elkaar, zij kregen niet de kans om uit te rusten.

Het Von Runstedt-offensief barstte los vanaf het dal van de Our, op 16 december 1944. De eerste obussen vielen op Bastogne op 18 december en de laatste op de 15 januari 1945. De strijd duurde dus ongeveer een maand. Hij begon in een dichte mist; daarna bedekte de sneeuw het landschap gedurende weken, met afwisselend helderblauwe hemel en dichte mist.

Vooral de 101ste Airborne ( afhangend van het VIIIste VS Korps van generaal- majoor Troy H. Middleton), onder leiding van brigadier-generaal McAuliffe (vervanger van generaal Taylor, met verlof in de Verenigde Staten), verdedigde Bastogne tijdens de eerste fase van de slag: het beleg van de stad.
Vele wijken, overdag gebombardeerd door artillerie en sommige nachten door de luchtmacht, veranderden snel in ruïnes.
Op 22 december stelden de Duitsers de overgave van de stad voor aan McAuliffe. Die laatste antwoordde hun met een historish geworden NUTS.
Op de 23ste was de Duitse stalen ring een feit: Bastogne, Champs, Longchamps, Bizory, Mont, Marvie, Senonchamps werden omsingeld. Maar op de 26ste dook de voorhoede van generaal Patton vanuit Assenois onverwachts op en begon de stad te ontzetten.

Helaas, het was niet de einde van de nachtmerrie, want de tweede fase van de strijd was verschrikkelijker dan de eerste en zou de streek in een hel van vuur en bloed dompelen.
Deze grote slag, die vooral begin januari dikwijls wisselvallig verliep, eindigde op de 17de door de zege op de Duitse troepen.
Bastogne had al zeer veel te verduren tijdens deze maand, maar de naburige dorpen werden nagenoeg volledig vernield. Veel burgers werden gedood of gekwetst in kelders of in kleine schuilkelders; sommige werden door de criminelen van de Gestapo afgeslacht. Weinig huizen waren nog bewoonbaar.

In velden en bossen, langs vernielde wegen, lagen gekantelde vrachtwagens tussen vernielde tanks; her en der vond men achtergelaten bazooka's en geblokkeerde mitrailleurs; en eveneens in die velden en bossen, in putten en greppels lagen lijken van soldaten en van burgers, bevroren dieren, in de houding van toen ze werden neergemaaid.
Op de oneindige hoogvlakte, in de diepste dalen, in de vuile sneeuw en de bijtende koude restte alleen nog maar eindeloze droefheid.

Bron: www.bastognehistoricalcenter.be

Websites:
. http://www2.opt.be/pdf/nl/BAT60.pdf

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.