kunstbus
Dit artikel is 02-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Slede

Een slee (of slede) is een voertuig dat kan worden voortgetrokken, door mens of een trekdier, zoals rendieren, paarden en, over een glad oppervlak (meestal sneeuw of ijs). Een slee heeft aan de onderzijde twee evenwijdige glijders (dunne balken meestal voorzien van een ijzeren beschermlaag), waarop het kan glijden.

Kinderslee en rodelbaan
De eenvoudige slee is een geliefd kinderspeeltuig in de winter. Het kind laat zich (tot verkleumens toe) trekken door een van zijn ouders of een andere vrijwilliger, het zg. sleetjerijden. Ook het van een heuvel afglijden is een favoriete winterse bezigheid. In Duitse berggebieden ( Eifel, Zwarte Woud, Harz) bestaat een vorm van zomerrecreatie met sleden: men kan in het gebergte de helling bestijgen en vervolgens weer afdalen met een rodelbaan (Duits:Sommerrodelbahn).

Gezelschapssleden
In skigebieden in diverse Alpenlanden kunnen tochten per arrenslee (oude spelling: arrelee) worden gemaakt als toeristische attractie. Dit soort slede wordt in Duitsland soms een "sociable" genoemd. Omdat deze sleden snel maar vrijwel geruisloos over de sneeuw voortbewegen, zijn de gebruikte paardentuigen meestal voorzien van een riem met belletjes, zodat wandelaars op tijd uit de weg kunnen gaan. Een bekend kerstlied is Jingle Bells. Noord-Amerikaanse arrensleden zijn vaak stuurbaar doordat ze met twee paar glijders uitgerust zijn.

Een naam voor een Friese tweepersoons slede die veelal dat door een Fries paard wordt getrokken is arrentikker.

Geschiedenis van de slee
Het gebruik van sleden behoort tot de oudste manieren waarop mensen hun lasten hebben voortbewogen. Lang voor de uitvinding van het wiel gebruikten nomadische stammen in Siberië en Lapland deze methode om zich te verplaatsen. Ook door 'prairie indianen' werd lange tijd een dergelijke methode gebruikt om hun bezittingen naar een andere plek te verslepen.

In grote steden bestond in de 19e eeuw een bepaald type koetsjes zonder wielen, die "sleepkoetsjes" werden genoemd. De glijders van een sleepwagen ('hyproslee'), die in grote steden werden gebruikt voor het vervoer van lasten zoals biervaten werden met vettige lappen glad gehouden.

Er bestaan verschillende typen sleden:
. arrenslee recreatieve slee
. bobslee wedstrijdslee
. hondenslee voortbewogen door poolhonden, (Groenland)
. rendierslee (Lapland, Siberië)
. zomerslee bobslee (Duitsland}
. IJsslee hetzelde als een prikslee alleen de naam is anders

. Prikslee
Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. Vroeger werden ze gemaakt van hout met fraai snij- en schilderwerk. De mooiste voorbeelden zijn wel de Hindelooper priksleden waarvan het achterbret soms met bijbelse voorstellingen is versierd. De onderzijde vertoont een geschilderde nachthemel met maan en sterren. Bij de priksleden behoren twee palsters met kromme, ijzeren punt voor de voortbeweging.

Varia
. Een limousine wordt soms ook wel 'een slee' genoemd.
. De Engelse woorden sleigh en sledge zijn verbasterde leenwoorden uit het Nederlands.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Slee


Pageviews vandaag: 41.