kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Snip-en-Snap

Snip en Snap

Snip en Snap was een komisch duo bestaande uit Willy Walden en Piet Muyselaar. Met hun eigen revue trokken ze in de periode van 1937 tot 1977 volle zalen.

De act werd bedacht door Jacques van Tol, die zich vermoedelijk liet inspireren door een act van het duo Solser en Hesse: "Wip en Snip". Walden en Muyselaar voerden hem voor het eerst op in 1937 in een uitzending van het AVRO-radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein. Het duo had aanvankelijk geen zin om in vrouwendracht oubollige grapjes uit te wisselen, maar op aandringen van theaterproducent René Sleeswijk wilde men voor een eenmalige radio-uitzending wel een uitzondering maken. Het optreden werd door het publiek zo leuk gevonden dat de AVRO een promotietour bij Sleeswijk bestelde waarin Snip en Snap als publiekstrekkers moesten fungeren. Na een jaar zette Sleeswijk de tour los van de AVRO voort onder de titel De Snip & Snap Revue. De eenmalige uitzondering werd daardoor veertig jaar lang voortgezet. Vanaf 1961 waren de Snip en Snap Revues ook op televisie te zien.

Willy Walden in een interview: "Ik was zelf helemaal niet dol op die jurken. We vonden het eigenlijk allebei vreselijk. Maar ja, het hoorde erbij. De mensen bleven erom vragen. En dan doe je die jurk toch maar weer aan."

Juffrouw Snip en juffrouw Snap maakten onder andere furore met een grappig liedje:
Want Snip snapt niet wat Snap snapt.
En Snap snapt niet wat Snip snapt.
Als Snip Snap snapt en Snap snapt Snip,
verdwijnt het Snip en Snap begrip.
Maar Snip snapt niet wat Snap snapt
en Snap snapt niet wat Snip snapt.
Als Snap Snip snapt en Snip snapt Snap,
doen Snip en Snap geen klap.


Willy Walden
Herman Jan Jacob (Hemmie) Kaldewaay (Amsterdam, 30 maart 1905 - Bennekom, 14 maart 2003) was een Nederlands revueartiest, die bekend werd onder de naam Willy Walden. Zijn broer Gerard Walden was ook artiest.
Willy Walden werd geboren in de Amsterdamse Pijp. Al jong kwam hij aan het toneel. Johan Buziau en Louis Davids waren zijn grote voorbeelden en leermeesters.
Walden had al jarenlang in allerlei revues gewerkt toen hij en Piet Muyselaar gevraagd werden op te treden in De bonte dinsdagavondtrein omdat er een act door ziekte was uitgevallen. Die avond werd het duo Snip en Snap geboren.
Walden was na een eerder huwelijk getrouwd met de Deense Aase Rasmussen (1921) die hij had leren kennen in de Snip en Snap revue.
In november 1977 stopten de revues. Niet lang daarna overleden zowel Piet Muyselaar als producent Sleeswijk betrekkelijk onverwacht. Willy Walden heeft daarna nooit meer een voet in een theater gezet. Samen met Aase trok hij zich terug in Wolfheze waar ze een kamer bewoonden in Hotel De Buunderkamp. Voor de TROS presenteerden ze jarenlang het spelletje Raad een lied (of niet). De 500ste uitzending in 1987 was tevens de laatste. Walden en Rasmussen verlieten Wolfheze om een serviceflat in Bennekom te betrekken, waar Willy Walden in maart 2003, ruim twee weken voor zijn 98ste verjaardag, overleed. Hij werd in stilte gecremeerd.

Piet Muyselaar
Piet Muyselaar (Zaandam, 18 mei 1899 - Amsterdam, 6 mei 1978) werkte zijn hele leven in de revue, aanvankelijk in kleine gezelschappen en vanaf 1928 in de Bouwmeester-revue. Bij het gezelschap van Johan Buziau leerde hij Willy Walden kennen. Na het toevallige, maar zeer succesvolle optreden in De Bonte Dinsdagavondtrein in 1937 werden de dames Snip en Snap een begrip. Veertig jaar lang stonden Muyselaar en Walden samen op de planken.
Samen waren zij in 1953 te zien in de speelfilm Sterren stralen overal. Een jaar later werd de Snip en Snap-revue voor het eerst op de Nederlandse televisie uitgezonden.
Piet Muyselaar wordt wel gezien als de aangever van Walden, maar zijn rol was groter dan dat. Zo was hij een uitstekend zanger. Met Holder de bolder (We hebben een koe op zolder) had hij al voor de oorlog een hit.
Op 26 november 1977 traden Walden en Muyselaar voor het laatst op. Slechts een half jaar later overleed, tot groot verdriet van Willy, Piet Muyselaar op 78-jarige leeftijd, toevallig op dezelfde dag als een andere Nederlandse theaterpersoonlijkheid, de acteur Ko van Dijk.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Snip_en_Snap

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 730.