kunstbus
Dit artikel is 25-11-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Soesterberg

Soesterberg is een dorp van ca. 7000 inwoners in 2003 en ligt tussen Amersfoort, Zeist en Soest tussen de provinciale weg Amersfoort-Utrecht (N237) en de autosnelweg A28. Het valt onder de gemeente Soest in de Nederlandse provincie Utrecht.

Herkomst van de naam Soesterberg
Het dorp werd genoemd naar de 'berg' die men over moest voor het verkeer naar en van Soest, de heuvel die nu 't Hoogt heet.

Geschiedenis
Het dorp ontstond waarschijnlijk rond het kruispunt van de Amersfoortseweg (nu N237) en de oude Postweg van Amsterdam naar Arnhem. Vanouds werd de herberg op dat kruispunt, het 'Huis ten Halve' (halverwege tussen Amsterdam en Arnhem), bevoorraad vanuit Soest. Het dorp kwam bekend te staan als 'Den Bergh'. In 1837 veranderde dat, toen bij Koninklijk Besluit het de naam 'Soesterberg' kreeg. In datzelfde jaar kreeg het dorp zijn eerste geestelijke, pastoor Rademaker. Hij presteerde het om, zonder geld, binnen enkele jaren een kerk te bouwen. Ook deed hij veel voor de naamsbekendheid van Soesterberg.

In 1910 vroegen enkele ondernemers, Lugard en Verwey, toestemming om een deel van de heide aan de noordkant van Soesterberg te mogen gebruiken als start- en landingsplaats voor hun bedrijf voor vliegtuigen. Na bijna twee jaar werd het faillissement aangevraagd voor hun onderneming. Ondertussen werd er wel doorgevlogen, en wel door enkele officieren van de Landmacht die door Lugard en Verwey waren opgeleid als vliegenier. In 1913 werd de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht opgericht. De vliegheide werd vliegbasis Soesterberg. De basis trok veel toerisme, en het dorp groeide dan ook snel.

In de Eerste Wereldoorlog werden op 'Kamp van Zeist' enkele tienduizenden Belgen opgevangen die door de oorlog uit hun land waren gevlucht. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vliegbasis Soesterberg aangemerkt als NAVO-basis (Camp New Amsterdam), en vanaf 1954 werden hier Amerikanen gestationeerd met hun familie.

In 1973 werd de provinciale weg Amersfoort-Utrecht om de dorpskern heen geleid. Het oudste stukje Soesterberg verdween toen in 1980 het, inmiddels intens verbouwde, Huis ten Halve afbrandde. In het begin van de jaren tachtig van de 20e eeuw werd de autosnelweg A28 geopend, langs de zuidkant van Soesterberg. Na het einde van de Koude Oorlog vertrokken in 1994 de Amerikanen, die ondertussen een eigen woonwijk (Apollo) hadden gekregen. In een gedeelte van 'Kamp van Zeist' werd het Militaire Luchtvaart Museum gehuisvest, en in een ander gedeelte werd eind vorige eeuw tijdelijk een Schots gerechtshof gevestigd voor de berechting van mensen in verband met de Lockerbie-zaak. In 2003 werd dat laatste gedeelte verbouwd tot een tijdelijke gevangenis, waar onder meer 'bolletjesslikkers' worden gedetineerd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Soesterberg

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.