kunstbus
Dit artikel is 28-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Soho

De naam Soho van de bekende Londense wijk Soho komt voor in diverse wereldsteden: in New York is er een wijk SoHo met deze naam, die echter een verkorting is van 'South of Houston Street'. Ook in Hongkong werd de naam naar het voorbeeld van de Londense wijk overgenomen, het is hier de afkorting van 'South of Hollywood Road'. In Peking staat de naam voor 'Small Office (Home Office)'.

Soho Londen
Soho is een wijk in het Londense West End en maakt deel uit van het bestuurlijke gebied Westminster in de regio Groot-Londen.
Het is een kleine multiculturele wijk, gelegen tussen Oxford Street, Regent Street, Piccadilly Circus, Leicester Square en Charing Cross Road. Van oudsher is het de woonplaats geweest van met name Franse (Hugenoten) en Italiaanse immigranten. De wijk is een centrum van handel en industrie, maar voornamelijk bekend vanwege de internationale cultuur, amusementscentra en niet in de laatste plaats als rosse buurt. Ook zijn er vele gaybars te vinden. Het Londense Chinatown is eveneens in Soho te vinden, met Gerrard Street als middelpunt daarvan.

De naam Soho verscheen voor het eerst in de 17e eeuw en verwees mogelijk naar een herberg voor jagers. Soho was een uitroep gebruikt bij de jacht. Latere landeigenaren probeerden het gebied te ontwikkelen tot een deftige woonwijk, te vergelijken met omliggende wijken als Mayfair, Bloomsbury en Marylebone, maar dat lukte niet. De wijk raakte wat verwaarloosd, maar ontleende juist daaraan zijn latere charme. Rijke bewoners vertrokken en de wijk werd bevolkt met immigranten en kunstenaars. Begin 20e eeuw bevond zich er een mengeling van buitenlanders die er met succes eethuizen exploiteerden, variété-artiesten, prostituees, theatermakers en artiesten.

De enorme hoeveelheid aan platenzaken heeft Soho nationaal en internationaal op de kaart gezet. Het is de plek van Londen om de nieuwste releases of juist collectoritems op de kop te tikken. Diskjockeys en muziekverzamelaars brengen Soho dan ook graag een bezoekje. Met name Berwick Street is door haar tien verschillende platenzaken altijd een drukte vanjewelste.
De bekendste platenzaak van Soho is de in D'Arblay Street gevestigde Black Market Record Store.

SoHo New York
SoHo is een buurt in Manhattan in New York. Het ligt tussen Houston Street (noordkant), Lafayette Street (oostkant) , Canal Street (zuidkant) en Sixth Avenue (westkant).
Oorspronkelijk was de wijk een industrieël complex: vele gebouwen waren ingericht als fabriek of als opslagplaats. In de jaren '60 en '70 werden vele fabrieken gesloten, maar zij werden overgenomen door kunstenaars die de goedkope ruimtes inrichtten als studio's. Echter, in de jaren '80 viel de wijk ten prooi aan armoede, verpaupering en criminaliteit, waardoor vele kunstenaars weer wegtrokken. Desalniettemin staat SoHo nog steeds bekend als een hippe wijk, die trendsettend is op het gebied van mode en architectuur. Men spreekt ook van het "SoHo effect", als een goedkope en armoedige wijk flair krijgt door de komst van kunstenaars. Het zuidelijke deel van SoHo begint de laatste tijd steeds meer deel uit te maken van Chinatown, waardoor vele Chinese winkeltjes en restaurants zich hier vestigen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Soho

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 605.