kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sonja Barend

Nederlands televisiepresentatrice, geboren A29 februari 1940 msterdam.

Meer dan veertig jaar was ze niet van het beeldbuis weg te denken. Eind 2006 hield ze met het maken van televisie op.

In 1966 was Sonja Barend voor het eerst op televisie te zien als omroepster bij de NTS. Nadien presenteerde zij programma's bij de VARA zoals Fenklup, Uit Bellevue en Dagje Ouder.

In 1972 maakte zij de overstap naar de AVRO waar ze Sterallures, Sonja 's avonds en Een leven in beeld presenteerde. Bij het spel Wie van de Drie? zat zij in die tijd in het panel.

Na haar comeback bij de VARA presenteerde zij goedbekeken talkshows als Sonja's goed nieuws show en Sonja op maandag, Sonja op dinsdag (enzovoort).

Ellen Blazer (3 december 1931), een Nederlandse televisie-redacteur en -regisseur die een groot deel van haar leven heeft gewerkt voor de VARA, was vanaf 1978 twintig jaar de steunpilaar van Sonja Barend en droeg veel idee├źn bij aan haar talkshows. Blazer bedacht ook de formules voor de quiz Twee voor twaalf, de rubriek Kunstkoppen en het programma Wereldwijs. Ze stond de rechten op die formules, die haar veel geld hadden kunnen opleveren, belangeloos af aan de VARA.

Na Mies Bouwman in de jaren '60 en '70 met programma's waarin amusement en spel de overhand hadden, groeide Sonja Barend uit tot Nederlands bekendste vrouwelijke presentator. In haar programma's speelden opinie en actualiteit een belangrijke rol. Ze ontving opinion leaders uit de politiek, kerk en samenleving als kardinaal Simonis en vele mensen uit de wereld van de cultuur, zoals de omstreden schrijver-moordenaar Klinkhamer. Barend tekende ook voor andere programma's, maar maakte vooral met haar Sonja-reeks naam. Ze zette er een nog jonge traditie mee voort die was begonnen met Voor de vuist weg... van Willem Duys, zij het dat de aanpak van Sonja Barend kritischer en soms ook duidelijk meer sociaal bewogen was.

Tussen 1997 en 2002 presenteerde ze met Paul Witteman de talkshow Barend & Witteman (later kortweg B&W). Een van de recentere programma's is Sonja, de meester en de leerling.

Op 22 augustus 2006 maakte Barend bekend dat ze, na het voltooien van een 9-delige serie over vijftig jaar televisie, zal stoppen met het maken van televisieprogramma's. Tijdens de laatste aflevering van Sonja op 30 december 2006 ontving Barend uit handen van burgemeester Job Cohen van Amsterdam een onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten voor de Nederlandse televisie.

Trivia
. Zij is getrouwd geweest met televisieprogrammamaker en regisseur Ralph Inbar.
. Een bekende uitspraak van haar was: "Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op."
. In de laatste uitzending van Sonja op 30 december 2006 introduceerde ze Frits Barend als haar grote broer. In werkelijkheid is Frits een volle achterneef van Sonja Barend.
. Ze is de vrouw van de top-architect Abel Cahen

2007 Sonja Barend en Ellen Blazer krijgen ere-Nipkow
Sonja Barend en Ellen Blazer worden bekroond voor veertig jaar spraakmakende programma's. De presentatrice en haar vaste eindredacteur ontvangen dit jaar de Ere-Zilveren Nipkowschijf voor hun oeuvre. De jury, die bestaat uit radio- en televisierecensenten, meldt het recente afscheid van Barend te beschouwen als het uitgelezen moment om de televisiepersoonlijkheid te eren. De uitreiking van de prijzen vindt 31 mei 2007 plaats in De Plantage in Amsterdam.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sonja_Barend.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 866.