kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

South-Carolina

South Carolina is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Palmetto State", zoals de bijnaam luidt, is SC. De hoofdstad is Columbia.

Geschiedenis
Het gebied dat nu South Carolina heet, werd oorspronkelijk bevolkt door inheemse stammen als de Creek-Indianen.

South Carolina, dat genoemd is naar de Britse koning Karel I, was een van de dertien kolonies die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Engelse overheersing (zie: Amerikaanse Revolutie). Op 23 mei 1788 werd het, als 8ste, een staat van de Verenigde Staten.

South Carolina, waar zich relatief veel slaven bevonden, stond tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog aan de kant van de Confederatie. Bij Fort Sumter vonden in april 1861 de eerste gevechten in die oorlog plaats.

Geografie
De staat South Carolina beslaat 82.965 km², waarvan 78.051 km² land is. Het ligt in de Eastern tijdzone.

South Carolina, dat aan de Atlantische Oceaan ligt, grenst in het noorden aan de staat North Carolina en in het westen aan Georgia.

De belangrijkste rivier is de Savannah, die een groot deel van de grens met Georgia vormt en bij de gelijknamige plaats in die staat in de oceaan uitkomt. Voor de kust liggen talloze kleine eilanden. De grootste meren in de staat zijn Lake Marion, Lake Moultrie, Lake Murray, Hartwell Lake, Russell Lake en Clarks Hill Lake.

Het noordwesten van de staat is het meest heuvelachtig, met de top van Sassafras Mountain (1085 m) als hoogste punt.

Demografie en economie
In 2000 telde South Carolina 4.012.012 inwoners (48 per km²) waarvan ongeveer 55% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De grootste steden zijn hoofdstad Columbia, Spartanburg, Greenville en Charleston. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 115 miljard dollar.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/South_Carolina

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.