kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stand-up-comedy

Stand-up comedy

Stand-up comedy is een uit Engeland en Amerika overgewaaide theatervorm. Vergeleken met het moderne Nederlandse cabaret is het theatrale element bij stand-up comedy beperkt. Waar in een cabaretvoorstelling vaak sprake is van langere nummers en muzikale onderdelen bestaat stand-up comedy slechts uit korte humoristische anekdotes.

Bij een stand-up comedy-optreden is er vaak sprake van een line-up: drie tot vier comedians die om beurt kort optreden, aangekondigd door een MC (Master of Ceremony).

Nederland
Het stand-up comedygezelschap Comedytrain stond aan het begin van de Nederlandse stand-up comedytraditie. Sinds 1990 treden zij op door Nederland en later ook in hun eigen café Toomler. In 1994 ontstond het stand-up gezelschap Comedy Explosion.

Vlaanderen
Strikt genomen beschouwt Geert Hoste zich als de eerste Vlaamse stand-up comedian. Hij trekt al sinds 1991 door Vlaanderen met zijn politieke conferences, maar wordt door de meeste stand-up comedians meer als een cabaretier beschouwd, omdat hij alleen in de grotere theaters optreedt.

In Vlaanderen begonnen de eerste stand-up comedians eind jaren '90 op te treden in verschillende cafés in Antwerpen en Gent. Grondleggers van de Vlaamse stand-up comedy waren The Lunatic Comedy Club, gesticht door Stef Vanpoucke, café Buster aan de Kaasrui in Antwerpen, comedycollectief KAFT van Philip Saelens, boekingskantoor XL Productions, en de Hoegaarden stand-up Tour.

Omdat Vlaanderen niet dezelfde klassieke cabarettraditie heeft als Nederland, is stand-up comedy er snel de dominante humoristische kunstvorm geworden. Tevens is de onderverdeling tussen stand-up en cabaret in Vlaanderen veel vager dan in Nederland, en wordt doorgaans de overkoepelende term Comedy gebruikt.

Wedstrijden
Omdat stand-up comedy een kunstvorm op zich is, ontstonden er in Nederland en Vlaanderen humorwedstrijden die enkel toegankelijk waren voor stand-up comedians
. 123 Comedy Award (2004-): De winnaar van de eerste editie in 2004 was Bert Gabriëls.
. Culture Comedy Award (2003-): De winnaar in 2003 was Lambert-Jan Koops. In 2004 won Chris van der Ende. In 2005 won Patrick Meijer. 2006 kende de eerste Belgische winnaar; Bart Cannaerts
. Stand-up Concours van het AKF (2003-): De winnaar van de editie 2003 was Harry Glotzbach. In 2004 won Emile Gronert. In 2005 won Bram van der Velde. Peter Pannekoek was de juryprijswinnaar van 2006, Omar Ahaddhaf won de publieksprijs.
. Knock Out Comedy, het stand-up comedy kampioenschap van De Gulle Lach. Winnaars: Emile Gronert (2003); Bram van der Velde (2004); Donald Olie (2005) en Bert Gabriëls (2006).

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Stand-upcomedy

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.