kunstbus
Dit artikel is 14-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Steve Fossett

Amerikaanse avonturier die graag wereldrecords vestigde, geboren 22 april 1944 Jackson (Tennessee) - vermist 3 september 2007 (officieel doodverklaard 15 februari 2008).

James Stephen (Steve) Fossett werd vermogend door zijn activiteiten op de Amerikaanse financiële markt. Hij is vooral bekend door als eerste non-stop rond de wereld te vliegen in een luchtballon, maar ook als solozeiler en solopiloot. In maart 2005 vloog hij in de speciaal voor die tocht ontworpen GlobalFlyer solo en zonder bij te tanken in ongeveer 77 uur rond de wereld.

Vermist
Op 3 september 2007 werd Fossett als vermist opgegeven, nadat hij enkele uren eerder voor een solovlucht in zijn vliegtuig was vertrokken. Omdat hij geen vluchtplan had ingediend, was het voor de hulpverleners zoeken naar een speld in een hooiberg. Bij het zoeken maakte men gebruik van door Google Earth beschikbaar gestelde actuele satellietfoto's van Nevada. Het zoeken naar het op de foto's circa 21 bij 30 pixels metende vliegtuigje wordt gecoördineerd via het Amazon Mechanical Turk-project.

Op 19 september 2007 maakte majoor Cynthia Ryan van de US Civil Air Patrol bekend dat de intensieve zoektocht naar de avonturier zonder resultaat en zonder enig aanknopingspunt was beëindigd. Van de in totaal 45 vliegtuigen en helikopters die bij het afzoeken van het gebied waren ingezet, zou er voorlopig één achter de hand worden gehouden om eventueel nog binnenkomende aanwijzingen te controleren.

Op 27 november 2007 werd bekend gemaakt dat de echtgenote van Steve Fosett een verzoek bij de rechtbank in Chicago had ingediend om haar echtgenoot dood te laten verklaren. Peggy Fossett geloofde stellig dat haar echtgenoot niet meer in leven was. Op 15 februari 2008 werd Fossett officieel doodverklaard.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Steve_Fossett


Pageviews vandaag: 27.