kunstbus
Dit artikel is 08-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stourbridge

Stourbridge is een plaats in het bestuurlijke gebied Dudley, in de Engelse regio West Midlands in het westen van Engeland. Stourbridge telt 54.661 inwoners.

Vanaf de 17de eeuw was Stourbridge een belangrijk centrum van de Engelse glasindustrie waar men men alle soorten glas maakte, ook veel gewone flessen.

In het begin van de 17de eeuw vestigden zich glasblazers uit Lotharingen in Stourbridge. De mijnbouw werd hier tot ontwikkeling gebracht waardoor voldoende brandstof voor de glasovens aanwezig was. Eind zeventiende eeuw bevonden zich al meer dan zeventien glashuttengespecialiseerd in flessenglas, loodglas en vensterglas in Stourbridge. In de late 18de eeuw werd begonnen met de productie van fijn, loodhoudend tafelglas met slijpwerk in Duitse stijl.

Ten gevolge van de Glass Excise Acts trokken veel glasblazers in de 18de eeuw naar Ierland om daar de glasindustrie tot bloei te brengen.

In de 19de eeuw kreeg de glasindustrie in Stourbridge weer kansen en werd zij befaamd om het glas dat een rijkdom en verscheidenheid aan kleuren, helderheid en eigen wijze van vormgeving en decoratie vertoonde, waaronder de Presse-papiers met millefiori-decoratie (boules) gemaakt vanaf het midden van de 19de eeuw en het in reliƫf geslepen camee-glas, ontwikkeld door John Northwood (1836-1902). De cameetechniek die de Romeinen al hadden gebruikt, was in de loop der tijden verloren gegaan en in 1854 had men een prijs uitgeloofd van 1475 euro (1000 pond) voor de herontdekking van deze techniek waar Northwood samen met Philip Pargeter na 21 jaar zoeken in slaagde.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 63.