kunstbus
Dit artikel is 13-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Superman

Superman, ook wel "de Man van Staal" genoemd, is een fictief personage en imaginaire superheld, die zijn eerste verschijning maakte in de Amerikaanse Action Comics #1 in 1938. Sindsdien is Superman een van de meest populaire en bekendste comic-figuren aller tijden geworden.

Achtergrond
Superman werd gecreëerd door Joe Shuster en Jerry Siegel. Aanvankelijk bedacht het duo een telepathisch begaafde schurk met de naam superman. Hij verscheen kort in "The Reign of the Superman" van Fiction #3, een sciencefictiontijdschrift. Dit personage sloeg niet aan, en het duo bedacht een tweede personage met de naam superman. Ditmaal kozen ze voor een held met fysieke in plaats van mentale krachten. Deze versie van Superman maakte zijn debuut in Action Comics #1 in 1938.

Superman sloeg in deze vorm aan bij een groot publiek, en kreeg al snel een eigen stripserie. Aanvankelijk was hij nog een vrij radicale held die zijn vijanden hardhandig versloeg, maar later kreeg hij zijn morele code en ging hij minder gewelddadig gedrag vertonen.

Vervolgens verscheen Superman in verschillende radio- en televisieprogramma's, zowel als films als in de vorm van spellen. Uiteindelijk verbreedde de superheld zijn horizon en begon ook op internationaal gebied te verschijnen, ook in Nederland. Superman is inmiddels een van de meest herkenbare superhelden ter wereld. Er zijn vele merchandisingproducten van hem in omloop.

Supermans achtergrondverhaal is steeds verder uitgediept in de loop der jaren. Zo verschenen er ook avonturen van een jonge Superman (superboy), en werden andere personages van Krypton zoals supergirl en krypto geïntroduceerd.

Biografie
Supermans oorsprong en achtergrond zijn in de loop der jaren vaak aangepast, evenals zijn bekende superkrachten. Ook de tijd waarin zijn verhalen zich afspelen varieert van de jaren 30 van de 20e eeuw (oudste strips) tot vandaag de dag (huidige continuïteit).

Superman werd geboren als Kal-El op de planeet Krypton. Deze planeet stond op het punt te ontploffen, waardoor Supermans ouders besloten hem te evacueren met een ruimteschip. Dit schip werd naar de Aarde gestuurd aangezien deze planeet eveneens een perfect leefklimaat had voor Kryptonianen. Op aarde landde het schip net buiten het kleine dorpje Smallville, waar de Jonge Kal-El werd gevonden en geadopteerd door Jonathan en Martha Kent. Zij noemden hem Clark Kent.

Terwijl hij opgroeide, ontdekte hij dat hij krachten bezat ver boven die van de gewone man. Als volwassen man besloot Clark met deze krachten de misdaad te bevechten. Hij verhuisde naar de stad Metropolis, waar hij een baan als journalist nam bij de krant Daily Planet-krant. Daar werkt hij samen met journalist Lois Lane, met wie hij een romantische relatie onderhoudt. In de huidige continuïteit van de strips zijn de twee getrouwd, al hebben beiden andere relaties gehad door de jaren heen.

Binnen het DC Universum staat Superman bekend als een rolmodel voor veel helden. Hij heeft een sterke morele code waar hij nooit vanaf wijkt. Superman is lid geweest van veel superheldenteams, met name de Justice League. Binnen deze teams had hij vrijwel altijd de rol van teamleider.

Krachten en vaardigheden
Supermans krachten zijn in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld.

In de oudste strips waren Supermans krachten nog beperkt. Hij was sterker dan een gemiddeld mens (hij kon een auto optillen), kon hard rennen en zeer ver en hoog springen. Als verklaring hiervoor werd gegeven dat Supermans thuisplaneet, Krypton, een veel grotere zwaartekracht heeft dan de aarde. Daar Supermans lichaam is aangepast aan deze grote zwaartekracht, is hij op Aarde tot meer in staat (hetzelfde effect als astronauten die op de maan hoger en verder kunnen springen dan op aarde).

In de huidige continuïteit van de strip beschikt Superman over een veel groter arsenaal aan krachten. Hij kan nu bijvoorbeeld vliegen, door de meeste materialen heenkijken (alleen met lood heeft hij moeite), laserstralen afvuren uit zijn ogen en dingen bevriezen met zijn adem. Supermans spierkracht is eveneens vergroot. Zo kan hij tegenwoordig bergen verpulveren, een nucleaire explosie weerstaan en overleven in de ruimte zonder zuurstof of ruimtepak. Ook de bron van Supermans krachten is in de loop der jaren veranderd naarmate hij meer krachten kreeg. Een veel gebruikte verklaring is dat Superman zijn krachten dankt aan de Aardse zon. De zon van Krypton was een rode zon, maar die van de Aarde een gele. Onder invloed van een gele zon krijgen Kryptonianen superkrachten.

Het tijdstip waarop Superman zijn krachten kreeg varieert per strip. Sommige verhalen gaan er vanuit dat Superman al sinds zijn kindertijd zijn krachten had. In deze strips was Superman in zijn jeugd ook al een held genaamd Superboy. Andere strips gaan er echter van uit dat Supermans krachten zich pas (ver) in zijn tienertijd ontwikkelden.

Superman heeft een grote zwakte: kryptoniet, een stof die afkomstig zou zijn van zijn geboorteplaneet Krypton. Dit kryptoniet komt in verschillende vormen voor, en elke vorm heeft een ander effect op Superman. De bekendste versie is groen kryptoniet, dat Superman zijn krachten ontneemt en hem zelfs fataal kan worden bij te lange blootstelling.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Superman.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 573.