kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

symbolisme

Doorverwijspagina

- Symbolisme in de kunst
- Symbolisme in de literatuur
- Symbolisme in het theater

Symbolisme: beweging in de beeldende kunst en literatuur aan het eind van de 19e eeuw, die door middel van symbolen verwijst naar bepaalde ideeën, gevoelens of geesteshoudingen. deze stijl is vaak realistisch en bevat decoratieve elementen. Beelden uit de werkelijkheid worden gebruikt om er een stemming of gevoel mee te suggereren. Filosofen die veel invloed op de symbolisten hebben gehad zijn Plato en Plotinos. In Nederland werkten onder andere Antoon Derkinderen en Jan Toorop symbolistisch. Verwant aan het symbolisme is de jugendstil.

De zichtbare werkelijkheid is voor de symbolisten gevuld met verwijzingen (symbolen) naar een hogere, mystieke werkelijkheid. In hun werken tref je drie soorten symbolen aan:

- Algemeen bekende symbolen, die zich in de cultuur een plaats hebben veroverd, bijv. het kruis voor het lijden en het christendom, het hart voor de liefde, etc.

- De universele symbolen, bijv. herfstblad voor de dood, slaap voor de onschuld (of ook weer - de dood.)

- Daarnaast hanteren sommige symbolisten ook zeer persoonlijke symbolen, die alleen begrijpelijk zijn als je hun gehele werk en ideeënwereld kent.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 63.