kunstbus
Dit artikel is 02-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tabak

Tabak is een product afkomstig van de bladeren van de tabaksplant Nicotiana tabacum, dat als genotmiddel wordt gerookt, gekauwd (gepruimd) en gesnoven (snuiftabak).

Rookbare vormen van tabak zijn shag, sigaretten, sigaren en pijptabak; voor het snuiven wordt tabak tot snuiftabak gemalen en om te kauwen als pruimtabak verkocht. Verreweg de meeste tabak wordt echter als sigaretten geconsumeerd. Tabak pruimen en snuiven komt in Nederland niet of nauwelijks meer voor.

Tabaksteelt
De tabaksplant is een eenjarige plant, die in het algemeen op grote plantages wordt verbouwd.
Tijdens het groeiproces worden de planten getopt, de bloemen worden eruit gesneden, waardoor alle voedingsstoffen aan de bladeren ten goede komen. Omdat niet alle bladeren tegelijk rijp zijn, worden ze een voor een geplukt. De bladeren moeten na het oogsten drogen, dat wordt op 3 verschillende manieren gedaan: in de zon liggend, in ovens of onder een afdakje hangend. Het drogen duurt ongeveer 3 à 4 weken.
De tabaksbladeren worden nu gebundeld en op een stapel gelegd. Hierdoor gaat de tabak broeien (fermenteren). Dat duurt ongeveer 10 weken. De tabak die dan is ontstaan is vaak een beetje bitter. Om de smaak te verbeteren worden verschillende tabakssoorten met elkaar gemengd en worden er naargelang de toepassing allerlei geur- en smaakverbeteraars aan toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn: suikerstroop, honing, chocolade, pepermunt, enzovoorts. Als dat gebeurd is worden de tabaksbladeren gesorteerd op kwaliteit, grootte, dikte en kleur. In de sigarettenfabriek wordt de tabak in het papier gerold.

De tabak wordt meestal ter plaatse gemaakt in landen waar ze tabak verbouwen (bijvoorbeeld China, India, Turkije, Japan en Indonesië. In Europa wordt in Frankrijk en in West-Vlaanderen (Wervik, Harelbeke) nog wel tabak verbouwd. In Noord- en Zuid-Amerika, waar de tabaksplant vandaan is gekomen wordt hij nu ook nog steeds verbouwd. Hier zijn de grootste producenten de VS, Brazilië, Canada, Argentinië en Mexico. Het land met de meeste productie is China met 1700 miljard sigaretten per jaar. Nederland staat op nummer 5. Daarvan wordt het meeste ge-exporteerd naar andere landen binnen de EU.

De commerciële tabaksteelt is begin 17e eeuw in Europa opgekomen. Tussen 1610 en 1620 werd voor het eerst in Nederland en Engeland de tabak geteeld. Het eerste in Veere omstreeks 1610 gevolgd door Amersfoort rond 1615. Vandaaruit verspreidt de teelt zich over de Utrechtse Heuvelrug en later naar de Betuwe. In 1654 komt de teelt in het Betuwse Elst voor en in 1676 ook in Bemmel. Omstreeks 1636 begint men rond Nijkerk veel tabak te verbouwen en zorgt in die tijd voor veel winst. Rond 1900 is de teelt in Nijkerk verdwenen. Tijdens de Franse overheersing wordt de teelt door Frankrijk gemonopoliseerd en verdwijnt de teelt uit Nederland om na 1813 weer op te leven.
Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, in Elst, Amerongen, Rhenen, Veenendaal en Barneveld, en in de Betuwe werd rond 1850 veel tabak geteeld en stonden er veel tabaksschuren. Ook op Middachten stond vroeger een tabaksschuur. Er vond in die tijd ook nog uitbreiding van de teelt plaats. Zo werd op de warme zuidhelling van de Utrechtse Heuvelrug in 1853 door de familie Ruys de tabaksplantage met bijbehorende schuur Plantage Willem III te Elst gesticht. Rond 1900 neemt de concurrentie van de in de warmere streken geteelde tabak sterk toe en is de teelt over zijn hoogtepunt.
Na de Tweede Wereldoorlog is de teelt uit Nederland verdwenen.

De streek rond Wervik (België) staat bekend om zijn tabaksteelt. Er is een nationaal tabaksmuseum.

Verslaving
Het gebruik van tabak is een sociaal (weliswaar steeds minder) geaccepteerde vorm van verslaving; vooral het in tabak aanwezige alkaloïde nicotine leidt ertoe dat het gebruikers zwaar valt met een eenmaal ontwikkelde gewoonte te stoppen door het optreden van gewenning en afhankelijkheid.
Vooral het gebruik van rookbare vormen van tabak, en dan met name sigaretten, vormt een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen over de gehele wereld; rokers hebben een 5 tot 10 jaar kortere levensverwachting dan niet-rokers, en vele ziekten hebben een min of meer sterke relatie met het gebruik van tabak, van longkanker, hartinfarct, beroerte, mond- tong- slokdarm- maag- en blaaskanker tot emfyseem en COPD.
Artsen raden het gebruik van tabaksproducten dan ook sterk af en in vele landen zijn gezondheidswaarschuwingen op de verpakking verplicht. In Nederland bestaat sinds 1990 de Tabakswet die sindsdien steeds verder aangescherpt wordt om het roken te ontmoedigen. Veel nationale overheden verdienen jaarlijks enorme bedragen aan accijns op de verkoop van tabaksproducten.

Tabaksproducten: Sigaret, Sigaar, Pijptabak, Shag, Bukshag, Snuiftabak, Pruimtabak, Snus ...

Iserlohner tabaksdoos
Uit messing of koper gemaakte tabaksdozen, ook voor de Nederlandse markt, afkomstig van een door Frederik de Grote in 1760 opgerichte fabriek te Iserlohn, die heeft bestaan tot 1800. Iserlohn is een plaats in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Märkischer Kreis in Sauerland. De stad telt anno 2007 bijna 100.000 inwoners.
De dozen zijn langwerpig van vorm en vertonen op het deksel een gegraveerde of in bas-reliëf met behulp van een walsmachine gedreven voorstelling van een veldslag of het portret van de Soldatenkoning of van een van zijn aanvoerders.

Websites:
. GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Tabak.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 152.