kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Guardian

The Guardian is een in Groot-Brittannië uitkomend dagblad, opgericht in 1821. The Guardian wordt uitgegeven door de Guardian Media Group, en is eigendom van de Scott Trust. Sinds 1993 behoort de Zondagskrant The Observer ook tot de Guardian Media Group. Tot 1959 heette deze krant The Manchester Guardian; in Noord-Amerika wordt er nog als zodanig aan gerefereerd.

The Guardian wordt tot de meest serieuze en gerespecteerde kranten in Groot-Brittannië gerekend. Ze wordt als links-liberaal gekenmerkt. Volgens een enquête uit 2004 stemt 44 % van de lezers Labour, en 37 % voor de Liberal Democrats.

Op 13 september 2005 werd voor het formaat van de krant overgestapt van broadsheet- naar het berliner-formaat. Alle andere kranten in Groot-Brittannië komen uit in broadsheet- of het tabloid-formaat. Ze wordt in zowel Manchester als Londen gedrukt. Het is de enige Britse krant op nationaal niveau die helemaal in kleur wordt gedrukt.

The Guardian heeft een dagelijkse circulatie (november 2005) van ruim 378.000 exemplaren. (Ter vergelijking: Daily Telegraph: 900.000+, The Times 692.000+, The Independent 260,000+: Audit Bureau of Circulations Ltd.)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Guardian_(krant)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 637.