kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theo Maassen

Theo Maassen wordt op 8 december 1966 geboren in Oegstgeest. Via Veghel en een jaar Duitsland strijkt het gezin Maassen neer in het Brabantse Zijtaart. Vader gaat werken als manager bij de Marsfabriek in Veghel. Theo, zijn oudere zus en jongere broer gaan in Zijtaart naar de katholieke basisschool Edith Stein.

Na de basisschool, de Havo en een jaar VWO, probeert Maassen op De Toneelschool in Maastricht te komen. Dat lukt hem niet en hij meldt zich aan bij de afdeling drama van de Hogeschool Eindhoven. Daar voelt hij zich meteen op zijn plaats. Hier ontmoet hij ook Hans Teeuwen.
De zanglessen en de bewegingslessen zijn niet echt aan hem besteed, maar één ding kan hij wel in Eindhoven: spelen en improviseren. Docent Martijn Bouwman (nu zijn regisseur) motiveert hem om te gaan schrijven. En met succes. In plaats van teksten van anderen te gaan vertolken wil Maassen liever zichzelf zijn.

In 1990 doet Theo mee met het Cameretten Festival, waar hij zowel de jury- als de publieksprijs wint. Het jury-rapport noemde Maassen destijds echter geen groot talent. Hij won de prijs "bij gebrek aan beter", aldus de jury.

Theo Maassen maakt in Eindhoven eerst zijn acteursopleiding af en speelt in verschillende toneelstukken in Nederland en België. Hij had al jarenlange ervaring als stand up-comedian toen hij dan zijn eerste avondvullende programma schreef. In Bepaalde Dingen (1994) had hij het vooral over huiselijke onderwerpen, over kinderangsten, tv-programma's, PSV-speler Betty van Aerle en meisjes. De pers roemt de hoge grapdichtheid, zijn timing en flair en zijn contact met het publiek.

Al tijdens zijn eerste programma had hij het idee dat het risicovoller moest. Het leidde tot Neuk het systeem (1996), een voorstelling waarin hij zich vertegenwoordiger toont van een generatie die twijfelt, maar niet weet waaraan. Maassen is heel persoonlijk als hij vertelt over zijn broer Ruud die, toen Theo 19 was, is gestorven aan leukemie.

In het VPRO-radioprogramma 'De Avonden' brachten Hans Teeuwen en Pieter Bouwman tussen 1995 en 1997 vele improvisaties onder de naam 'Mannen van de radio'. In 1997 viel Maassen in voor Hans Teeuwen.

1998: 'Ruwe pit'
In interviews toonde Maassen zich intussen steeds geëngageerder. Hij liet ook weten dat zijn derde programma feller zou moeten worden. Woede zou de katalysator zijn. 'Mijn toekomstvisie is veel zwarter dan uit mijn programma blijkt. Mijn blik op de wereld is niet leuk meer. Voor mij is het een voldongen feit dat de wereld aan geld en status letterlijk kapot gaat', 'mensen zijn alleen nog bezig met het scheppen van voorwaarden om gelukkig te zijn - niet met gelukkig zijn', aldus Maassen.
In december 1997 begon Maassen met de inspeelvoorstellingen, maar de twee uur materiaal die hij had geschreven beende hij al snel uit tot vijftig minuten. Te weinig voor de schouwburgen. Hij vond het zelf nog niet goed genoeg. Uiteindelijk werd de premiere een flinke tijd uitgesteld. Wanneer het dan toch zo ver is is de kritiek lovend. Het AD: 'Dankzij Maassens meedogenloze zelfkritiek is Ruwe Pit een voorstelling geworden die dit seizoen door de concurrentie nog maar moeilijk kan worden overtroffen'. Maassen prikkelt mensen om anders te kijken naar zichzelf en de wereld om hen heen. De overkill aan informatie en de verpletterende invloed van de commercie worden terugkerende thema's.

Zijn zoektocht naar moraliteit beperkt zich niet tot het theater. In 1999 laat Maassen zijn piemel zien aan een voorbijtrekkende reclamekaravaan in de Eindhovense binnenstad. Hij trekt de stekkers uit de geluidsinstallatie en vernielt reclamevlaggen. Een jaar later belandt hij met Hans Teeuwen in een politiecel als hij tegen de regels in, uit protest tegen de slacht van walvissen, in een rubberboot koers zet richting de Faeröer Eilanden.

Maassen komt ook in aanraking met Justitie als hij bekend de UEFA-beker uit de prijzenkast van PSV te hebben meegenomen. Als alternatieve straf speelt hij een paar benefietvoorstellingen en hieruit ontstaat zijn meest recente programma "Functioneel Naakt". Daarin trekt de cabaretier ten strijde tegen de onverschilligheid in een volgepropte wereld waar het nog maar aan één ding ontbreekt: schaarste.

2002: Functioneel naakt
Meer dan één miljoen Nederlanders kijken rond de Kerst 2003 naar de tv-registratie van 'Functioneel Naakt'. In diezelfde week is bij de VPRO het portret 'De Onterechte Kampioen' te zien. Dit is een filmportret dat Theo Maassen samen met vriend Marco Jansen maakte over Huub van Bijnen, die zijn geluk beproeft als levend standbeeld.

Regisseerde De video van Theo Maassen (2003, documentaire bij DVD AmnesiA)

In juli 2004 komt Theo Maassen met zijn eerste hitsingel: "Doodsbedreiging". Dit is een rapnummer waarin hij op zijn eigen wijze reageert op het tumult rondom de vrijheid van meningsuiting.

In 2004 was hij bij Joost Zwagerman te gast in Zomergasten: Nederlandse Theatercritici. Het juryrapport noemt de cabaretier 'na de hegemonie van Freek de Jonge en Youp van 't Hek de enige solist die met diepgang en humor een avond kan boeien en het publiek aan het denken kan zetten'.

Op 6 November 2006 neemt Theo Maassen de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs in ontvangst. Hij krijgt de prijs, bestaande uit 50.000 euro, voor zijn gedurfde combinatie van Theater en Cabaret. De jury noemt Maassen de grootste kleinkunstenaar van dit moment in Nederland. De jury zegt over Maassen in De Volkskrant: 'Terwijl veel theatermakers een vinger aan de pols van de tijd houden, draait Maassen de pols bijna om. Hij doet pijn, pijnigt de tijd en de toeschouwer, en zet de geest hardhandig in werking.'

Verder nog:
speelde in toneelstuk 'De sterfscène'.
speelde in de televisieseries Voor de grap (1993), All Stars - de serie (gastrol, 2000), Wet en waan (gastrol, 2001), Mevrouw de minister (2003), Dunya en Desie (2004)en Circus Waltz (2006)
heeft enkele rollen gespeeld in verschillende Nederlandse films, waaronder Adriaans plaag (2001), AmnesiA (2001), Minoes (2001), Interview (2003), www.eenzaam.nl (2003), De D van dag (2003), Kees de Jongen (2003), Amazones (2004).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.