kunstbus
Dit artikel is 27-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thuin

Thuin is een historische vestingstad ten zuidwesten van Charleroi in de Belgische provincie Henegouwen. Thuin is de hoofdplaats van het arrondissement Thuin en ligt in de historische streek Thudinië. De stad telt ruim 14.500 inwoners.

De stad werd gebouwd op een heuvel die de Samber en de Biesmelle scheidt. De ligging is daarom bijzonder mooi.

Geschiedenis
Thuin is een heel oude stad. Een Gallo-romeinse begraafplaats, ontdekt in de wijk Petit Paradis, bewijst de Romeinse aanwezigheid in de 2e en 3e eeuw. Onder de naam Tudinium Castellum wordt ze voor het eerst vermeld in de 9e eeuw, als eigendom van de abdij van Lobbes: de versterkte bovenstad diende in tijden van nood als vluchtoord voor de monniken, en ze bleef dan ook nauw verbonden met de geschiedenis van de abdij.
In 888 ging ze samen met Lobbes deel uitmaken van het bisdom Luik. De stad bereikte haar grootste bloeiperiode onder prins-bisschop Notger (10e - begin 11e eeuw), die haar snel van indrukwekkende vestingwerken voorzag, gezien haar strategische ligging aan de grens van zijn prinsbisdom. Sindsdien behoorde Thuin tot de bonnes villes van het prinsbisdom Luik.
De naburige abdijen van Lobbes en Aulne hadden allebei in de 16e eeuw een refugiehuis te Thuin, dat nog steeds bestaat (in de Grande-Rue in de bovenstad, resp. de huisnummers 27/29 en 22). In dat van Lobbes werd het postgebouw ondergebracht. Meer dan eens werd de stad belegerd en verwoest, o.m. door de troepen van Lodewijk XIV in 1675.

Kernen
Naast Thuin zelf liggen in de fusiegemeente nog de deelgemeenten Biercée, Biesme-sous-Thuin, Donstiennes, Gozée, Leers-et-Fosteau, Ragnies en Thuillies. Op het grondgebied van Thuillies ligt historisch het gehucht Ossogne, net ten zuidoosten van de dorpskern van Thuillies, en er tegenwoordig mee vergroeid.

Bezienswaardigheden
De stad is verdeeld in 'la Ville-Haute' en 'la Ville-Basse': de bovenstad en de benedenstad. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de stadswallen (met Notgertoren) en het belfort uit de 17e en 18e eeuw (vroeger de toren van de collegiale kerk).

Het belfort staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In Thuin is het buurtspoormuseum van de ASVi gevestigd. Er wordt regelmatig met museumtrams op de oude tramlijn van Thuin naar Lobbes gereden.

Gastronomie
De spantôles, een soort biscuits, is de lokale specialiteit van Thuin. De lekkernij kreeg haar naam van La Spantôle, een kanon (te zien in de rue Alphonse-Liégeois) dat door de inwoners in 1654 zou buitgemaakt zijn op de troepen van Condée, toen in dienst van de Spaanse koning. Volgens andere bronnen zou het echter veel ouder zijn, en uit 1466 dateren. De naam Spantôle lijkt een verbastering te zijn van het Spaanse espantoso (d.i. angstaanjagend).

Evenementen
De derde zondag van mei wordt in Thuin de militaire mars ter ere van de heilige Rochus gehouden. Dit folkloristische gebeuren vindt zijn oorsprong in 1654, toen de stad belegerd werd door de Spanjaarden, en op wonderbaarlijke wijze van hongersnood en ziekte gered zou zijn door de heilige Rochus, beschermheilige van de melaatsen. Als dank wordt zijn beeld (nog steeds bewaard in de kerk van Notre-Dame del Vaux in de benedenstad) ieder jaar in processie door de stad gevoerd. In 1866, toen Thuin bedreigd werd door een epidemie van cholera, zou Sint-Rochus zelfs een tweede maal de stad gered hebben.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Thuin

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.