kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Time-Magazine

Time Magazine

Het Amerikaanse weekblad TIME Magazine is een opinieblad dat wereldwijd invloed heeft. Het is opgericht in 1923 en wordt uitgegeven door het tijdschriftenconcern Time Inc., een onderdeel van het mediabedrijf Time Warner.

Geschiedenis
De eerste TIME kwam uit op 3 maart 1923. De oprichters wilden een lichter, spannender geschreven blad uitbrengen dan de toen gangbare opiniebladen. De eerste editie had 28 bladzijden en bevatte onder meer artikelen over het Amerikaanse alcoholverbod en de hongersnood in Rusland. Het blad bleef lang zelfstandig, hoewel de uitgeverij steeds meer titels uitbracht, zoals het fotoblad LIFE. In 1990 fuseerde het tijdschriftenbedrijf met Warner Communications (van het filmbedrijf Warner Brothers), om Time Warner te vormen. In 1996 fuseerde Time Warner met het bedrijf Turner Broadcasting System (eigenaar van de televisiezender CNN en Cartoon Network) en in 2000 weer, nu met internetbedrijf America Online (AOL). Het blad TIME heeft inmiddels internationale edities voor Europa, Aziƫ en Canada, alsmede een editie voor kinderen. In totaal ligt de oplage boven de 5 miljoen.

Personen in TIME
TIME legt vaak de nadruk op de belangrijke personen op het wereldtoneel. Meestal staat er een persoon op de cover. Ook heeft het blad een aantal tradities in het belichten van de groten der aarde.

TIME is het meest bekend vanwege de jaarlijkse uitverkiezing van de Person of the Year (tot en met 1998 Man of the Year). In december van ieder jaar kiest de redactie een persoon uit die in het afgelopen jaar van grote invloed is geweest in de wereld.Charles Lindbergh (als eerste, in 1927), Adolf Hitler, Jozef Stalin en Paus Johannes Paulus II hebben de eer gehad. Aan het eind van de twintigste eeuw verkozen de lezers van TIME Albert Einstein tot Person of the Century. In 2006 is "You" persoon van het jaar. You staat voor iedereen die sites als YouTube, MySpace en Wikipedia gebruikt.

Sinds 2004 publiceert TIME in april de TIME 100, een lijst van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld op dat moment. In 2005 stond Ayaan Hirsi Ali op deze lijst.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/TIME_Magazine

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.