kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tirol

Een regio in het huidige Oostenrijk en Italië.

Tirol (of Tirool) is een historische regio in Midden-Europa, bestaande uit de Oostenrijkse deelstaat Tirol, met als hoofdstad Innsbruck, en het Italiaanse Zuid-Tirol.

Vroeger maakte het deel uit van het graafschap Tirol van het Heilige Roomse Rijk, en was onderdeel van de Habsburgse Monarchie. In de Franse tijd viel het gebied in handen van Frankrijk en diens bondgenoot Beieren, maar onder Andreas Hofer kwam het enige tijd in opstand. Na de ontbinding van het Heilige Roomse Rijk in 1806, maakte het dus deel uit van het unitaire keizerrijk Oostenrijk en later van het Oostenrijkse deel van Oostenrijk-Hongarije.

Tirol werd na de Eerste Wereldoorlog gescheiden in Oostenrijks Tirol en Italiaans Zuid-Tirol (thans een provincie, formeel genaamd Bozen-Zuid-Tirol). Het Oostenrijkse Tirol bestaat sindsdien uit twee afzonderlijke delen: Noord-Tirol, en het veel kleinere Oost-Tirol rond de stad Lienz.

Het Graafschap Tirol: vazal van het Heilige Roomse Rijk tot 1806, later van Keizerrijk Oostenrijk en Oostenrijk-Hongarije


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tirol

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 697.