kunstbus
Dit artikel is 06-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tokio

Tokio (Japans: betekent "oostelijke hoofdstad"), ook wel als Tokyo gespeld volgens het Hepburn-systeem, is de hoofdstad van Japan.

Tokio wordt naast Parijs, New York en Londen als één van de Grote Vier Wereldsteden beschouwd.

De stad is gelegen in de prefectuur Tokio in de regio Kanto op het eiland Honshu. Tokio is de grootste stad van Japan. In de prefectuur wonen zo'n 12 miljoen mensen.

Het metropoolgebied van Groot-Tokio herbergt zo'n 36,5 miljoen inwoners (census 2006). Dit houdt dus in dat het de grootste stad ter wereld is. Het bestaat uit de 23 centraal gelegen wijken van Tokio, 26 grote en 5 kleine steden en uit 8 dorpen. Ten zuiden van Tokio liggen nog de Ogasawara- en Izu-eilanden, die administratief gezien ook tot dit gebied behoren.

Geschiedenis
Tokio heette tot aan de Meiji-restauratie van 1867 Edo. Dit vissersdorpje groeide uit tot de de facto hoofdstad van Japan, toen de Tokugawa-familie in 1603 het shogunaat overnam. Van 1603 tot 1867 was het de zetel van de Tokugawa Shogun, die feitelijk het land bestuurde, terwijl de keizer een machteloos hof had in Kioto. Deze periode heet daarom ook wel de Edoperiode.

Het Sankin Kotai systeem, wat inhield dat op elk moment ofwel een Daimyo, ofwel zijn familie in Tokio moest verblijven, had een grote invloed op de groei van Tokio. De officiële hoofdstad bleef Kioto, waar de keizers resideerden. Die keizers waren slechts in naam staatshoofd; de werkelijke macht berustte bij de Tokugawa-shoguns.

In 1868 werd de macht terug aan de Keizer (op dat moment keizer Meiji) gegeven. (Meiji-restauratie) Toen werd de naam ook veranderd van Edo naar Tokio, en werd Tokio ook de hoofdstad van Japan.

In 1923 werd de stad getroffen door een zeer zware aardbeving, met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Door de daaropvolgende branden werd de stad nagenoeg geheel verwoest. Meer dan 140 duizend inwoners kwamen om. De plannen voor de wederopbouw waren nog lang niet voltooid, toen Japan deelnemer werd aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral aan het eind van de oorlog werd Tokio zwaar gebombardeerd. Het totaal aantal slachtoffers overtrof dat van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Toen de oorlog was afgelopen woonde er in Tokio nog maar de helft van het aantal inwoners van 1940. Hierna volgde de Amerikaanse bezetting en een snelle wederopbouw. De bewoners bouwden zo snel mogelijk hun eigen huizen weer op uit alle materiaal dat ze konden vinden. Daardoor heeft Tokio zijn originele stratenpatroon behouden.

In 1964 werden in Tokio de Olympische Zomerspelen gehouden; de eerste Olympische Spelen op Aziatische bodem. Oorspronkelijk zouden de spelen in 1944 in Tokio worden gehouden, maar wegens de Tweede Wereldoorlog werden ze afgelast. Deze Spelen markeerden het einde van de wederopbouw, en waren een welkome aanleiding om de wereld het nieuwe gezicht van Japan te tonen.

Rond 1970 heeft Tokio te kampen gehad met uit de hand gelopen vervuiling door een grote bevolkingsdichtheid, en doordat de toenemende welvaart voor meer auto's en meer energieverbruik heeft gezorgd. In 1976 wordt de meest strenge milieuwetgeving ter wereld ingevoerd om Tokio te redden van de ondergang. Inmiddels is de vulkaan Fuji alweer bijna 100 dagen per jaar zichtbaar vanaf de hoogste gebouwen.

Op 20 maart 1995 voerden leden van de Aum Shinrikyo-sekte een aanslag met Sarin zenuwgas uit in de metro van Tokio. Er vielen hierbij 12 doden. Ook worden de jaren 90 gekenmerkt door grootschalige stadsvernieuwing op initiatief van de overheid, onder andere in Odaiba, Shiodome en Marunouchi.

In 1965 vonden in Tokio de Universele Esperantocongressen plaats. In 2007 wordt het gehouden in Yokohama.

23 wijken
De stad Tokio is verdeeld in 23 wijken (in het Japans: ku). De totale oppervlakte daarvan is 621 km². Op 1 juni 2006 woonden er 8.52 miljoen mensen wat neerkomt op 13.700 inwoners per vierkante kilometer. Na de Tweede Wereldoorlog is het aantal wijken teruggebracht van 35 naar de huidige 23 wijken.

Het centrum van Tokio, officieus afgebakend door de Yamanote-ringlijn, is uit verschillende grote wijken samengesteld:
. Chiyoda (centrum): met het Keizerlijke Paleis
. Shinjuku: het zakencentrum en uitgaansleven
. Shibuya en Harajuku: de wijken voor jongeren
. Akihabara: de elektronicawijk
. Ueno: met een groot park en dierentuin
. Ginza: de wijk van luxegoederen
. Roppongi: de wijk van buitenlanders en nachtclubs


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tokio.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.