kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toneelgroep-De-Appel

Toneelgroep De Appel

Website: Toneelgroep De Appel werd in 1972 opgericht door regisseur Erik Vos, de actrices Christine Ewert en Do van Stek en de acteurs Carol Linssen en Peter van der Linden. In 1996 werd de artistieke leiding overgenomen door Aus Greidanus sr. en Aram Adriaanse. In 1999 werd Aus Greidanus alleen artistiek leider. Toneelgroep De Appel speelt sinds 1978 in het Appeltheater in Den Haag.

In de loop van haar bestaan is inmiddels het ene na het andere toneelgezelschap opgeheven of vervangen, zodat het door Aus Greidanus geleide gezelschap het oudste van Nederland is.

Toneelgroep De Appel was bij tijden bijzonder succesvol en spraakmakend met voorstellingen als De Oresteia van Aischylos, De Getemde Feeks van Shakespeare, Mahagonny van Brecht, Faust I & II van Goethe, Ghetto van Sobol, Trilogie van het Zomerverblijf van Goldoni, Trojaanse Vrouwen van Euripides op het Oerol festival en de 12 uur durende theatermarathon Tantalus.

Meer dan 6000 bezoekers betuigden op 10 juni 2001 met hun aanwezigheid bij de 12 uur durende theatermarathon 5 voor 12 steun aan het gezelschap dat door een beslissing van staatssecretaris Rick van der Ploeg met opheffing werd bedreigd.

In 2004 won zij met de megahit Tantalus de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs.

Toneelgroep De Appel nu
De Appel: al meer dan dertig jaar een bijzonder toneelgezelschap. Qua subsidie en personele omvang net iets kleiner dan de 'grote' zustergezelschappen in de grote steden. Maar wat betreft artistieke uitstraling en publieksbereik niet weg te denken uit het Nederlandse theaterlandschap.
Geleid door een grote experimenteerzucht, is het gezelschap erin geslaagd steeds verrassende invalshoeken te vinden om veelal klassiek materiaal fris en levend voor het voetlicht te brengen. Behoedzaam manoeuvrerend tussen vernieuwing en traditie worden voorstellingen gemaakt, gebaseerd op thema's, teksten en idee├źn van zowel moderne als klassieke schrijvers. Steeds op zoek naar een optimale relatie met diegenen zonder wie theater onmogelijk is: het publiek.
Regies zijn van de hand van artistiek leider Aus Greidanus, Jules Terlingen, David Geysen, Geert de Jong en gastregisseurs.

Het ensemble
Binnen het Nederlands toneel is een hecht ensemble een zeldzaam verschijnsel geworden. Voor De Appel is het ensemble essentieel. Dat betekent dat ook in de repertoirekeuze rekening wordt gehouden met een optimale bezetting vanuit het eigen ensemble. Voorwaarde is wel dat er binnen de spelersgroep sprake moet zijn van blijvende ontwikkeling en creativiteit.
Natuurlijk worden er bij vrijwel iedere productie ook gastacteurs aangetrokken. Omdat er te veel rollen zijn om zelf te bezetten, of omdat een heel specifieke kwaliteit voor een bepaalde rol vereist is.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.